Cercetătorii au descoperit că persoanele care dorm mai puțin de 5 ore pe noapte se confruntă cu un risc cu 74% mai mare de a suferi de boala arterială periferică, comparativ cu cei care dorm între 7 și 8 ore, potrivit MedicalNews Today.

Cu 74% mai multe șanse de a suferi de boala arterială periferică

Studiul subliniază importanța unui somn adecvat în menținerea sănătății vasculare și prevenirea apariției PAD. Cercetarea arătat că persoanele care dorm mai puțin de 5 ore pe noapte au cu 74% mai multe șanse de a dezvolta PAD, în comparație cu cei care mențin o rutină de somn sănătoasă, de 7 până la 8 ore pe noapte.

Atât somnul insuficient pe timp de noapte, cât și somnul excesiv în timpul zilei au fost asociate de un risc crescut de boală coronariană, care, ca și PAD, este cauzată de blocarea arterelor. Acest studiu și-a propus să abordeze decalajul de cunoștințe din jurul impactului obiceiurilor de somn asupra bolii arteriale periferice, oferind informații valoroase asupra relației dintre cele două.

Utilizarea datelor genetice pentru a studia riscul PAD

Studiul a implicat peste 650.000 de participanți și a fost realizat în două etape. În primul rând, cercetătorii au analizat modul în care cantitatea de somn pe care o au oamenii noaptea și somnul în timpul zilei au fost asociate cu riscul PAD. Apoi, au folosit informații genetice pentru a efectua o analiză de randomizare mendeliană, pentru a identifica în mod clar dacă aceste asocieri au crescut riscul de PAD.

Randomizarea mendeliană este o metodă de cercetare care utilizează informații genetice pentru a vedea dacă există o relație cauză-efect între anumiți factori și un anumit rezultat. Altfel spus, este un experiment natural care analizează modul în care genele noastre sunt moștenite aleatoriu. Această metodă îi ajută pe cercetători să facă distincția între adevăratele relații cauză-efect de anumite asocieri, aducând dovezi mai puternice pentru potențialele legături cauzale.

Legătura dintre durata somnului și boala arterială periferică

Într-un studiu observațional care a implicat 53.416 adulți, un somn mai mic, de doar 5 ore pe noapte, aproape a dublat riscul de PAD în comparație cu un somn între 7 și 8 ore. Analize suplimentare, în care au fost incluse 156.582 și 452.028 de persoane, au susținut această constatare.

În studiile cauzale, nu doar că somnul a fost legat de un risc crescut de PAD, dar apariția bolii arteriale periferice a crescut probabilitatea unui somn insuficient. Aceste rezultate sugerează că somnul insuficient pe timp de noapte poate crește riscul de a dezvolta PAD, iar apariția acestei afecțiuni, la rândul său, poate duce la un somn inadecvat.

Somnul de peste 8 ore, asociat cu un risc mai mare cu 24% de boală arterială periferică

În cazul unui somn de peste 8 ore, un studiu observațional pe 53.416 adulți a constatat că acesta a fost asociat cu un risc mai mare cu 24% de PAD, în comparație cu somnul de 7 până la 8 ore. Cu toate acestea, nu a fost descoperită nicio relație cauză-efect între somnul lung și boala arterială periferică.

Dr. Rigved Tadwalkar, cardiolog la Pacific Heart Institute din Santa Monica, a declarat că „acesta este un studiu foarte bine pus la punct care evaluează mai bine relația dintre durata somnului și PAD. Studiul este extrem de important, deoarece studiile anterioare, care au analizat această asociere, au fost limitate, datorită designului mai puțin robust și puterii statistice mai mici”, a explicat dr. Tadwalkar.