Adevărul despre somonul congelat. Greşeala pe care o fac toţi când cumpără acest peşte

somon

SURSA FOTO: Dreamstime

Adevărul despre somonul congelat. Când trebuie să alegem între un produs proaspăt și unul congelat, cu siguranță vom alege prima variantă.

Cu toate acestea, există cazuri în care a doua variantă s-ar putea dovedi mai sănătoasă și mai sigură.

Deși mulți preferă somonul sălbatic, pentru că ar avea o cantitate mai mare de acizi grași Omega 3, se pare că acum preferințele s-au schimbat.

Somonul de crescătorie este considerat mai sănătos

Somonul de crescătorie este considerat mai sănătos, pentru că nu conține metale toxice. Fructele de mare, inclusiv somonul, sunt congelate de obicei imediat după ce au fost pescuite (uneori chiar din barcă), păstrându-le toată prospețimea, potrivit TasteofHome.

Cu excepția cazului în care locuiți la mare și puteți  pescui somon proaspăt sau dacă îl cumpărați direct de la pescarii care ies în larg, sunt multe șanse ca acel somon „proaspăt” luat  de la magazin să nu fie atât de proaspăt pe cât am crede.

Peștele înghețat și apoi dezghețat

Mai mult, este posibil ca peștele să fi fost înghețat la un moment dat și dezghețat pentru a fi expus pe raftul magazinelor și vândut. Potrivit specialiștilor, acel pește „ar putea avea aproape două săptămâni de când a fost pescuit, ”ținând cont de timpul de transport, distribuire și procesare”.

Asta ar putea explica de ce gazda Food Network, Alton Brown, a scris recent în The Washington Post că „ peștele înghețat este, de fapt, mai proaspăt decât cel proaspăt”.

O preocupare majoră este în ce măsură calitatea somonului congelat este aceeași ca a somonului proaspăt. Nutriționistul Rima Kleiner susține că „somonul congelat este congelat la apogeu, deci este la fel de hrănitor ca somonul proaspăt prins”.  În cele mai multe cazuri, congelarea peștelui nu reduce conținutul său nutrițional, iar congelarea nu afectează vitaminele solubile în grăsimi precum A și D.

Cum trebuie să alegem somonul

Atunci când cumpărați somon din magazin trebuie să țineți cont de cel mai important lucru: prospețimea. Culoarea peștelui este un bun indicator al mai multor factori esențiali.

Peștele ar trebui să aibă un miros ușor, în niciun caz unul puternic, de amoniac. De asemenea, verificați dacă ochii sunt limpezi, iar branhiile și carnea exterioară sunt ferme, fără o decolorare evidentă.

Rezistă somonul gătit la frigider?

Congelatorul este cea mai bună opțiune dacă vreți să păstrați somonul gătit mai mult timp. Lăsați somonul fiert să se răcească complet.

Înfășurați-l apoi cu folie de plastic și cu un alt strat de folie de aluminiu. Poate fi ținut astfel la congelator și o săptămână.

Cât somon ar trebui să mâncăm

O cantitate de 100 -150 gr de somon poate oferi organismului peste 90% din necesarul zilnic de vitamina D. Cercetări de dată recentă sugerează că acizii grași Omega-3, precum cei din peștele gras, cum este somonul, pot avea un rol major în lupta împotriva aterosclerozei.

Unele dintre cele mai sănătoase soiuri de pește gras –  somonul, sardinele și macroul – sunt surse bogate de acizi grași Omega-3, proteine, vitamina D și B6.

Potrivit unor noi cercetări, Omega-3 din somon ar putea fi cheia unui risc mai mic de a avea probleme cardiace. Un studiu recent a descoperit că acizii grași Omega-3 formează molecule care activează un receptor ce poate fi extrem de important pentru oprirea procesului de inflamație, ajutând astfel la combaterea bolii.