Reprezentanţii Sonae Sierra cred că vor obţine în acest an finanţare pentru construcţia unui centru comercial în Craiova, investiţie de 108 milioane de euro, deşi susţin că negocierile cu băncile, dar şi cu retailerii, sunt în continuare dificile în condiţiile actuale ale pieţei.

„Este realistic să spunem că vom obţine în acest an finanţare pentru Adora Mall. Vrem să luăm de la bănci cât mai mult posibil”, a declarat Ingo Nissen, country manager al companiei portugheze Sonae Sierra.

Compania a achiziţionat în 2007 un mall în Râmnicu-Vâlcea, două terenuri în Craiova şi Ploieşti, precum şi o participaţie de 50% din proiectul centrului ParkLake Plaza din cartierul bucureştean Titan, investiţiile în dezvoltarea acestor proiecte fiind însă îngheţate din cauza dificultăţilor de finanţare şi reticenţei retailerilor determinate de criză. Sonae Sierra anunţase pentru cele trei proiecte investiţii cumulate de 900 de milioane de euro.

„Negocierile cu băncile sunt avansate, în cursă rămânând doar instituţii din afara României. Este foarte greu să obţii finanţare, băncile pun condiţii foarte dure şi uneori ciudate”, a adăugat Nissen.

Zile de negocieri

Şi în ceea ce priveşte chiriaşii, Nissen spune că negocierile durează mai mult, în condiţiile în care retailerii au devenit foarte pretenţioşi.

„Înainte aveam 2-3 întâlniri cu un retailer, acum avem 5-6-7-8. Cu Cora am negociat trei zile întregi. Nu am mai experimentat aşa ceva până acum în cariera mea. Chiriaşii sunt mai pretenţioşi, chiriile au scăzut”, mai explică reprezentantul dezvoltatorului, adăugând că şi în aceste condiţii compania a reuşit să închirieze în acest an circa 30% din proiectul din Craiova. Mall-ul ar urma să aibă 59.000 metri pătraţi şi are ca principali chiriaşi Cora şi Cinema City.

Nissen a arătat că este un grad bun de închiriere având în vedere condiţiile actuale ale crizei şi că încă 30% din spaţii sunt în negociere pentru semnarea de contracte.