Prima misiune lunară a Rusiei din ultimii 47 de ani a eșuat

Agenţia spaţială a Rusiei, Roskosmos, a precizat că a pierdut contactul cu sonda la scurt timp după ce a apărut o problemă, sâmbătă, în timp ce era dirijată pentru a intra pe orbita de preaselenizare.

„Sistemul s-a deplasat pe o orbită imprevizibilă şi a încetat să mai existe în urma coliziunii cu suprafaţa Lunii”, a anunţat duminică Roskosmos într-un comunicat.

A fost formată o comisie interdepartamentală specială care va investiga cauzele pierderii navei spaţiale. Acest eșec subliniază declinul puterii spaţiale a Rusiei de la zilele de glorie din timpul Războiului Rece, când Moscova a fost prima care a lansat un satelit pe orbita Pământului – Sputnik 1, în 1957 – iar cosmonautul sovietic Iuri Gagarin a devenit primul om care a călătorit în spaţiu în 1961.

Potrivit oficialilor spaţiali ruşi, Luna-25 ar fi trebuit să execute o aselenizare la polul sud al Lunii, programată pentru luni, 21 august.

Rusia concura cu India, a cărei sondă spaţială Chandrayaan-3 este programată să aselenizeze la polul sud al Lunii în această săptămână, şi, în sens mai larg, cu China şi Statele Unite, ambele având ambiţia de a trimite nave şi apoi oameni pe Lună.

Șeful Roskosmos, Iuri Borissov, a recunoscut, anul trecut, în faţa preşedintelui Vladimir Putin, că misiunea Luna-25 este „riscantă”.

„Probabilitatea de reuşită pentru astfel de misiuni este estimată la aproximativ 70%”, a spus el despre sonda care cântărea aproape 800 de kilograme.

Luna-25 s-a prăbușit

Sunt două surse investigate: pe de o parte o eroare în soft, de partea cealaltă o disfuncționalitate a echipamentelor de la bord. Cert este că ratarea misiunii – chiar dacă una complexă – se va dovedi un dezastru pentru Roscosmos. Ideea e că agenția rusească este deja implicată în mult prea multe proiecte – atât civile cât și militare – astfel încât erorile sunt inerente. De asemenea, managementul lui Borisov pare a fi fost unul de-a dreptul mediocru, astfel încât înlocuirea sa este iminentă.

Din păcate Rusia va trebui să facă eforturi importante pentru a rămâne în fruntea cursei pentru spațiu. Prăbușirea Luna-25, cu toate că nu ar trebui să fie o problemă dată fiind complexitatea proiectului, devine o problemă prin prisma așteptărilor pe care rușii le aveau. Acesta era începutul unui nou program lunar, menit a „lua fața” competitorilor. Eșecul proiectului amână și mai mult începutul operațiunii „Luna”.