Sondaj: 65% dintre angajaţi cred că şi-ar putea găsi un job nou în mai puţin de două luni

angajati vechimea in munca

SURSA FOTO: Dreamstime

Aproximativ 65% dintre angajaţi cred că şi-ar putea găsi un job nou în mai puţin de două luni, arată datele celui mai recent sondaj realizat de o platformă de recrutare. Totodată, mai mult de jumătate dintre angajați spun că nu și-ar da demisia fără a avea un plan de rezervă. Iată rezultatele celui mai nou sondaj. Ce își doresc angajații români?

Potrivit unui sondaj recent realizat de platforma eJobs, aproximativ 65% dintre angajaţi cred că şi-ar putea găsi un job nou în mai puţin de două luni şi mai mult de jumătate şi-ar da demisia doar dacă ar avea o variantă sigură de rezervă.

„Circa 31,5% dintre respondenţi sunt convinşi că ar putea să se angajeze în altă parte în cel mult o lună, iar 32,7% în maximum două luni. 23,2% estimează un orizont de aşteptare de asemenea scurt, respectiv trei-şase luni, în timp ce doar 8,9% cred că ar avea nevoie de şase luni – un an pentru a-şi schimba jobul„, potrivit celui mai recent sondaj al eJobs România.

Potrivit sondajului,  3,7% din respondenţi care spun că o nouă angajare ar presupune eforturi de căutare pentru o perioadă mai mare de un an de zile.

Mai mult de jumătate dintre angajați nu și-ar da demisia fără a avea un plan de rezervă

De asemenea, 59,4% dintre angajaţii participanţi la sondaj au declarat că nu sunt dispuşi să îşi dea demisia fără a avea un plan sigur de rezervă. 19,6% spun că, dacă în piaţă există suficiente joburi disponibile pentru nivelul lor de pregătire, sunt deschişi să îşi asume riscul de a-şi da demisia fără a avea un plan B.

Toodată, 10,7% ar prefera să rămână o perioadă fără job decât să stea la un loc de muncă unde sunt nemulţumiţi şi tot atâţia recunosc că niciodată nu au avut un plan de rezervă atunci când şi-au dat demisia, însă lucrurile s-au aşezat, în cele din urmă, în favoarea lor.

„Schimbarea jobului, chiar şi în această perioadă eminamente favorabilă pentru candidaţi, presupune o ieşire, în multe cazuri, chiar brutală din zona de confort profesional şi personal. 6 din 10 respondenţi asociază acest pas cu ideea de curaj şi au nevoie de factori foarte puternic motivatori. Tocmai de aceea, jumătate dintre participanţii la sondaj ne-au spus că sunt extrem de calculaţi şi studiază în detaliu toate ofertele primite, de multe ori cerând detalii suplimentare despre companie şi echipă. 21% aşteaptă până au mai multe oferte pe masă pentru a lua o decizie asumată, iar 13,6% acceptă o ofertă doar dacă salariul este mai mare. 18% au declarat că acceptă pe loc sau în maximum o zi, de teamă ca angajatorul să nu retragă oferta făcută”, a declarat Raluca Dumitra, Head of Marketing în cadrul eJobs.

Românii urmăresc locurile de muncă ce acordă salarii mai mari

De asemenea, 52,6% au spus că își doresc un salariu mai mare de la noul job. Pe angajați îi mai interesează și posibilitatea de a avansa în carieră, un loc de muncă mai stabil, un program de lucru mai flexibil, proiecte care să-i motiveze, posibilitatea de a lucra de acasă, mai multe beneficii extrasalariale şi colegi mai prietenoşi.

„Am vrut să vedem şi care sunt şansele pe care o companie le are pentru a-şi întoarce din drum un angajat decis să plece în altă parte, aşa că am întrebat ce anume i-ar face să se răzgândească. 56,1% ar face acest lucru dacă ar primi o mărire salarială, 13,6% dacă ar putea să aibă un program de lucru mai flexibil, iar 8,3% dacă angajatorul le-ar include mai multe beneficii în pachetul extrasalarial. Schimbarea managerului direct sau a echipei actuale au fost alte argumente aduse de respondenţi”, a mai spus Raluca Dumitra.

7 din 10 angajaţi spun că ar avea nevoie de un salariu cu cel puțin 20% mai mare

Referitor la creşterea salarială necesară pentru a reconsidera decizia de a pleca din companie, 7 din 10 angajaţi spun că ar fi nevoie de un plus de cel puţin 20% faţă de cât câştigă în prezent. 21% s-ar răzgândi dacă ar primi o majorare de 15% şi aproape 9% ar accepta şi creşteri mai mici, respectiv de 5-10%.

„Foarte interesant este faptul că vedem candidaţi cu o abordare din ce în ce mai matură. Astfel, chiar dacă simt că nu mai pot continua la actualul loc de muncă, aleg să nu mai aplice haotic, ci doar pentru posturile pentru care au experienţă – situaţie valabilă pentru 40,5% din respondenţi. Sunt în continuare şi candidaţi care aplică la orice post disponibil găsesc, chiar dacă nu îndeplinesc criteriile necesare sau care îşi dau demisia şi explorează apoi ce opţiuni au, însă numărul lor scade de la an la an”, mai spune Raluca Dumitra.

Sondajul a fost realizat în perioada septembrie-octombrie a acestui an, pe un eşantion de 1.850 de respondenţi.