Cel mai recent sondaj realizat de AtlasIntel arată că favoriții la alegerile prezidențiale de anul viitor ar fi Mircea Geoană, Diana Șoșoacă și Laura Codruța Kovesi.
Mircea Geoană, favorit la alegerile prezidențiale din 2024
Cel mai recent sondaj realizat de compania internațională de sondare a opiniei publice AtlasIntel, Mircea Geoană ar fi favoritul la alegerile prezidențiale din 2024. Secretarul general adjunct al NATO este urmat de Diana Șoșoacă și de Laura Codruța Kovesi.
Sondajul AtlasIntel a fost realizat în perioada 20-29 octombrie, are o marjă de eroare de 2 procente. La întrebări au răspuns 2.000 de persoane.
Candidații preferați de către alegători, fără a li se prezenta o listă anume, sunt: Mircea Geoană, Diana Șoșoacă și Laura Codruța Kovesi, Marcel Ciolacu, George Simion, Cătălin Drulă și Eduard Hellvig. Iată și procentele pe care le-au obținut:
- Mircea Geoană – 20,4%
- Diana Șoșoacă – 13,3%
- Laura Codruța Kovesi – 10,9%
- George Simion – 7,7%
- Cătălin Drulă – 6,9%
- Eduard Hellvig – 6,4%
Candidează Mircea Geoană la alegerile prezidențiale?
Amintim că pe data de 24 noiembrie, Mircea Geoană și-a lansat cartea intitulată „Bătălia pentru Viitorul României – Gândurile unui român la vârful NATO”. Evenimentul a avut loc în cadrul Târgului Gaudeamus.
Cartea sa pare a fi un manifest politic în perspectiva alegerilor prezidențiale din 2024. Mircea Geoană sugerează că intenționează să candideze independent, beneficiind de susținerea unei platforme civice recent înființate, denumită „Proiectul România 2030”.
Ipoteza candidaturii sale ca independent reiese dintr-un fragment în care se compară cu președintele Cehiei.
„Toţi preşedinţii postdecembrişti au continuat să reprezinte şi să depindă de partidele pe care le conduseseră până la data depunerii jurământului și preşedinţii de până acum nu au reuşit să unească naţiunea în jurul unor obiective interne şi externe importante. (…)
Exemplul recent al preşedintelui Cehiei (un fost comandant al Comitetului Militar al NATO) este concludent. A candidat ca independent, preferabil cu susținere politică, însă cu capacitatea de a propune și, la nevoie, impune o agendă care să transcende interesele înguste de partid. A câştigat susținut, iar nu dependent de partide”, scrie în cartea sa.
Ce este „proiectul național”?
În cartea sa, vorbește despre un „Proiect Național”. Mircea Geoană exprimă convingerea că obiectivul comun este să realizeze o renaștere națională, care să conducă la un Salt Istoric în dezvoltare și prosperitate. Acest salt ar permite recuperarea rapidă a timpului pierdut la periferia Europei.
El subliniază conștientizarea faptului că doar valorificând întregul potențial național vor avea șansa de a transforma starea actuală, denumită păguboasă, „păcat că e locuită”, într-o „grădină a Maicii Domnului” reală, nu doar idealizată. Mai multe puteți citi aici.