Novel Research a realizat un sondaj în perioada 8-12 mai în care românii au fost întrebați cât de mult îi afectează decizia CEDO, în urma căreia: „Familiile formate din persoane de același sex trebuie recunoscute legal și protejate de toate statele din Consiliul Europei, inclusiv România”?
Românii nu sunt afectați de decizia CEDO
Potrivit rezultatelor sondajului, majoritatea românilor nu este afectată de decizia CEDO privind familiile formate din persoane de acelaşi sex.
Potrivit sondajului, 38,7% dintre români au răspuns „foarte puţin” la întrebarea „Cât de mult va afectează decizia, CEDO, în urma căreia: „Familiile formate din persoane de același sex trebuie recunoscute legal și protejate de toate statele din Consiliul Europei, inclusiv România”?”
Conform sondajului, 22,7% dintre români sunt afectați „foarte mult” de această decizie.
De asemenea, 18,4% dintre români au spus că sunt afectaţi „nici mult, nici puţin”, iar ce 9,1% au spus că sunt afectaţi „mult” de decizia CEDO.
Cele mai afectate sunt femeile
Potrivit sondajului, „foarte mult” sunt afectate de această decizie 23,6% din persoanele de gen feminin. La polul opus, doar 20,8% dintre bărbaţi spun că sunt afectaţi foarte mult de decizia CEDO.
Cei mai afectaţi de această decizie sunt respondenţii cu vârsta peste 65 de ani, în proporție de 30,9%. La polul opus se află persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 şi 29 de ani, în proporție de 12,3%.
Se pare că persoanele tinere sunt cele mai puțin afectate de decizia CEDO. Astfel, 54,2% dintre respondenţii cu vârste cuprinse între 18-29 de ani spun că sunt afectaţi „foarte puţin”.
La distribuția pe niveluri de instruire, 43,7% dintre respondenți care au răspuns că sunt foarte puțin afectați au studii superioare. La polul opus, doar 17,2% dintre românii care au spus că sunt foarte mult afectați de decizie au studii superioare.
Mai mult, 33,7% dintre respondenții care sunt foarte puțini afectați au o educație sub medie, iar 25,4% dintre cei foarte mult afectați au același nivel de educație.
De asemenea, la distribuţia pe tipuri de localităţi, 25,2% dintre cei care sunt afectaţi „foarte mult” provin din urbanul mare, în timp ce 24,6% provin din mediul rural, iar 23,5% din urbanul mic.
Potrivit sondajului, cel mai mic procent al persoanelor afectate foarte mult de decizia CEDO a fost înregistrat la Bucureşti, în proporție de 14,3%.
Tot în Capitală a fost înregistrat şi cel mai mare procent al celor afectați „foarte puţin” de decizia CEDO, în număr de 51,7%.