“Majoritatea respondenţilor sunt de părere că rezultatele obţinute la sesiunea 2011 a examenului de bacalaureat corespund realităţii şi apreciază că rezultatele obţinute reflectă cunoştinţele acumulate de elevi pe durata parcursului şcolar”, potrivit studiului.
Astfel, aproape 70% dintre participanţii la studiu sunt de părere că în acest an incidenţa fraudei la examenul de bacalaureat a existat în mică sau în foarte mică măsură şi peste 70% dintre respondenţi au o părere bună şi foarte bună despre sistemul de supraveghere viode, în timp ce doar 21% îşi exprimă o opinie negativă. Dintre cei care identifică un rol al acestui sistem, aproape jumătate (48%) cred că acest sistem i-a împiedicat pe elevi să copieze, iar 35% sunt de părere că elevii au fost speriaţi/inhibaţi de prezenţa camerelor.
O treime dintre respondenţi consideră că rezultatele slabe din acest an îi vor descuraja pe elevii care vor susţine în viitor examenul de bacalaureat, în schimb 64% susţin însă că aceste rezultate îi vor responsabiliza pe viitorii participanţi la examen.
În privinţa responsabilităţii autorităţilor, 38% dintre intervievaţi sunt total de acord cu afirmaţia conform căreia ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, ar trebui să demisioneze după acest examen, în timp ce 27% sunt în total dezacord cu această afirmaţie. 43% dintre intervievaţi consideră că inspectoratele şcolare judeţene unde s-au înregistrat rezultate slabe la examenul de bacalaureat ar trebui să fie sancţionate, iar 49% dintre participanţii la studiu au o opinie contrară.
Doar 24% dintre respondenţi sunt de părere că liceele în care examenul de bacalaureat nu a fost promovat de niciun elev ar trebui desfiinţate, 5% fiind total împotriva acestei posibile idei. Însă cu premierea profesorilor ai căror elevi au obţinut rezultate foarte bune sunt de acord 59% dintre participanţii la studiu. 92% dintre respondenţi sunt în acord cu ideea că părinţii ar trebui să fie mai interesaţi de pregătirea copiilor lor.
Sondajul a fost efectuat în 5 iulie şi au răspuns chestionarului 1.295 de persoane, eroarea maximă admisă fiind de ± 2,7%.
Sondaj: Elevii sunt principalii vinovaţi de rezultatele slabe de la bacalaureat
8 iulie 2011, 16:56
Ultima modificare în 8 iulie 2011, 19:56
Elevii sunt principalii vinovaţi pentru slabele rezultate din acest an de la bacalaureat. Aceasta este opinia majorităţii românilor, potrivit unui sondaj de opinie realizat de IRES.
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Cum să câștigi 5.000 de lei pe lună fără Bac
- Țara în care universitățile cu plată sunt ilegale
- Managerul perfect: îl căutăm și nu e
- Oajdea, PDL: „A scăzut promovabilitatea din cauză că au dat Bacalaureatul cei care acum 5 ani au picat examenul de capacitate”
- Iulian Iancu: „Situaţia de la Bacalaureat a fost premeditată, pentru a plasa tinerii în zona salarizării minime”
- Constantin Ciosu, FEN: „Rezultatele de la Bacalaureat sunt efectul nenumăratelor reforme din ultimii 20 de ani”
- Pe cine sperie sperietorile din contractele de muncă?
- Andrei Marga: „Rezultatele de la Bacalaureat relevă cea mai slabă învăţare din istorie”
- Camere de supraveghere la BACALAUREAT 2011. Ce spunea Funeriu în urmă cu câteva zile
- Cele mai proaste note la BACALAUREAT. Ar trebui suplimentat bugetul educației?