Majoritatea lumii dezaprobă acum conducerea Rusiei, a constatat un sondaj realizat de Gallup. După invadarea Ucrainei, dezaprobarea oamenilor față de conducerea rusă a crescut cu cel puțin 10 puncte procentuale, în 84 dintre țările chestionate.
După invazia Ucrainei, Moscova a fost criticată și sancționată de majoritatea țărilor occidentale. Cele mai recente date colectate de cei de la Gallup au descoperit că și alte națiuni au reacționat la fel, chiar dacă păreau că înclină balanța în favoarea Moscovei. În ciuda eforturilor unor țări precum India și China de a se distanța de conflict, lăsând impresia că sunt neutre, Gallup susține că a existat „o mustrare globală” a președintelui rus Vladimir Putin și a conducerii țării, în ansamblu, potrivit Semafor.
Rusia, izolată politic și economic
Rusia s-a trezit izolată politic și economic de când Putin a ordonat invadarea Ucrainei, declanșând cel mai mare conflict militar din Europa, de la al Doilea Război Mondial. Rusia a fost condamnată de ONU pentru acest război, iar Moscova s-a confruntat cu acuzații de crime de război.
Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pe numele lui Putin, luna trecută, ca urmare a acuzațiilor de implicare în deportarea ilegală a copiilor ucraineni, cimentând statutul liderului rus de paria global. În paralel, economia rusă a suferit sub povara sancțiunilor fără precedent impuse de SUA și aliații săi. Pe măsură ce UE încearcă să renunțe la dependența de energia rusă, ca răspuns la războiul dus de Moscova, India și China au continuat să cumpere petrol rusesc, oferind Moscovei un colac de salvare.
Rata de aprobare a Rusiei a scăzut de la 33% în 2021, la 21% în 2022
În 137 de țări chestionate în sondajul Gallup în 2022, aproximativ 57% dintre oameni au declarat că dezaprobă conducerea Rusiei – o creștere de la 38%, în 2021, înainte de invadarea Ucrainei de către Rusia. Este cel mai mare procent de dezaprobare a Rusiei, din 2007, când Gallup a început să facă astfel de sondaje.
Rata de aprobare a Rusiei, între timp, a scăzut de la 33% în 2021 la 21% în 2022. După invadarea Ucrainei de către Rusia, dezaprobarea față de conducerea rusă a crescut cu cel puțin 10 puncte procentuale în 84 dintre țările chestionate. Dezaprobarea conducerii lui Putin are valori mai mari în Europa de Vest și SUA, Australia față de Europa de Est. Cetățenii din Occident au procente foarte ridicate de dezaprobare: Norvegia, Suedia – 96, Marea Britanie, Finlanda – 92, Spania, Lituania – 91, Italia – 89, Germania – 88, Franța – 77.
Țările din America Latină au înregistrat cea mai mare schimbare
La nivel regional, țările din America Latină au înregistrat cea mai mare schimbare, în ciuda faptului că unii lideri ai unor state din această regiune au menținut o poziție neutră față de război. Africa Subsahariană a cunoscut o tendință similară, deși înclinarea balanței spre dezaprobare a fost mai puțin pronunțată. De asemenea, pentru 2022 s-a constatat și o creștere a dezaprobării lumii față de alte puteri mondiale, inclusiv față de SUA și China, chiar dacă nu în aceeași măsură ca față de Rusia.
Procentul de aprobare a conducerii Rusiei este acum mai mic decât cel al Chinei, care ajuns la 28%. Peste 41% din oameni au dezaprobat conducerea SUA în 2022. Războiul din Ucraina nu dă semne că s-ar încheia. Este și mai puțin probabil ca negocierile pentru a pune capăt vărsării de sânge să aibă loc în viitorul apropiat.
Pe măsură ce conflictul continuă, este posibil ca conducerea Rusiei să se confrunte cu niveluri tot mai mari de dezaprobare în întreaga lume.