Sondaj îngrijorător. 69% dintre români știu pe cineva care a abandonat școala

Elev studiu şcoală

Sursa: Dreamstime

Grupul de studii socio comportamentele Avangarde a făcut un nou sondaj cu privire la percepțiile oamenilor asupra educației din România. Sondajul a fost efectuat la nivel național.

Sondaj îngrijorător. 69% dintre români știu pe cineva care a abandonat școala

Sondajul a fost efectuat cu participarea a 900 de persoane, eșantionul fiind probabilist, aleator simplu. Participanții au fost adulți neinstituționalizați ai României.

Aceștia au fost întrebați dacă știu în ce constă proiectul România Educată, anunțat în nenumărate rânduri de către președintele Klaus Iohannis. La această întrebare 36% dintre participanți au spus că știu, 50% au spus că nu știu și un procentaj de 14% a preferat să nu răspundă.

În ceea ce privește demararea unui amplu program național de alfabetizare a copiilor și adolescenților de la sate, 88% dintre respondenți au spus că ar fi de acord, în timp ce 1% a răspuns cu nu. Un procent de 11% a preferat să nu răspundă.

Sistemul de învățământ și abandonul școlar

În cadrul sondajului, cei 900 de participanți au fost întrebați despre actualul sistem de învățare și dacă sunt de părere că este în mod real gratuit. La această întrebare 41% dintr respondenți au spus că da, 31% au spus că nu și 28% au preferat să nu răspundă.

Sondajul arată una dintre problemele reale cu care se confruntă România. Întrebați dacă au avut în familie sau dacă știu persoane care au abandonat studiile primare și gimnaziale, 69% dintre respondenți au spus da, în timp ce 19% au spus nu. 12% dintre aceștia au preferat să nu răspundă.

Sistemul actual de învățământ versus sistemul de învățământ de dinainte de Revoluție

Participanții la sondaj au fost întrebați dacă sunt de părere că sistemul de educație din România de dinainte de Revoluție este mai bun față de cel de acum.

La această întrebare, 9% dintre respondenți au spus că sistemul de învățământ de dinainte de Revoluție a fost mai bun decât cel actual, 16% au spus că este la fel, 41% au spus că este mai slab, iar 34% au preferat să nu răspundă.

Sondajul efectuat a fost realizat prin CATI (interviuri telefonice), marja de eroare fiind de 3,2% pentru un nivel de încredere de 95%.

Sursa foto: Dreamstime