Sondaj INSCOP: 56,4% dintre români consideră că ultimii 34 de ani erau diferiți dacă România adopta monarhia imediat după 1989

România

SURSA FOTO: Inquam Photos / Diana Oros

Un nou sondaj INSCOP arată că 56,4% dintre români consideră că ultimii 34 de ani erau diferiți dacă România adopta monarhia imediat după 1989. Ce mai relevă sondajul?

Sondaj INSCOP. Ce spune oamenii despre o monarhie în România?

Un sondaj recent realizat de INSCOP Research, la comanda News.ro, dezvăluie că peste jumătate dintre români (56,4%) cred că dacă România ar fi adoptat monarhia imediat după 1989, evoluția țării ar fi fost diferită în cei 34 de ani care au urmat.

Același sondaj indică că 54,7% dintre respondenți ar vota împotriva monarhiei într-un referendum și pentru menținerea republicii. Procentajul este în creștere cu 13,7% față de acum 10 ani.

Monarhie vs republică

Sondajul evidențiază că există opinii împărțite cu privire la forma de guvernare preferată, cu avantaje și dezavantaje percepute distinct.

Avantajele Monarhiei:

  • 56,1% sunt de acord că „Monarhia are avantajul că regele nu depinde de partide și poate arbitra viața politică.”
  • Tinerii sub 30 de ani, persoanele cu educație medie sau superioară, locuitorii din București și cei cu venit mai ridicat sunt mai predispuși să susțină acest avantaj.
SURSA FOTO: Sondaj INSCOP

Avantajele Republicii:

  • 69,1% sunt de acord că „Republica are avantajul că președintele este votat periodic și nu există riscul să capete prea multă putere.”
  • Persoanele cu vârsta între 45 și 59 de ani, angajații la privat și cei cu gulere gri își exprimă într-o măsură mai mare acordul față de această afirmație.
SURSA FOTO: Sondaj INSCOP

Atunci când li s-a cerut să-și exprime votul într-un posibil referendum pentru monarhie, 54,7% dintre români ar vota împotriva monarhiei și pentru menținerea republicii, în timp ce 35,4% ar vota în favoarea monarhiei.

SURSA FOTO: Sondaj INSCOP

Evaluarea Casei Regale

Casa Regală a României primește apreciere din partea a 48,5% dintre respondenți. Ei au o părere bună sau foarte bună despre aceasta. Totodată, 13,5% au o părere foarte bună, iar 4,4% au o părere foarte proastă.

SURSA FOTO: Sondaj INSCOP

Păreri privind perioada post 1989

După 34 de ani de la evenimentele din decembrie 1989, 56,4% dintre participanții la sondaj consideră că situația țării ar fi fost mai bună dacă România ar fi adoptat monarhia imediat după acea perioadă.

Remarcabil este faptul că, deși republica rămâne forma preferată de guvernare în prezent, monarhia își păstrează o popularitate în creștere, cu tinerii sub 30 de ani evidențiindu-se ca susținători ai acestei forme de guvernare.

Directorul INSCOP Research, Remus Ștefureac, subliniază că rezultatele sondajului reflectă o schimbare semnificativă în percepția românilor față de monarhie. El compară situație de acum cu situația de acum zece ani.

”Deşi republica rămâne forma de guvernare preferată în prezent de români, peste două treimi dintre participanţii la sondaj apreciind că republica are avantajul că preşedintele este votat periodic şi nu există riscul să capete prea multă putere, monarhia îşi păstrează o popularitate surprinzător de ridicată şi în creştere comparativ cu situaţia din urmă cu zece ani.

O treime dintre români declară că ar vota la un eventual referendum în favoarea monarhiei şi aproape 55% ar vota în favoarea republicii. De asemenea, popularitatea monarhiei este mai mare în rândul tinerilor de sub 30 de ani care ar vota în proporţii mai mari decât celelalte categorii în favoarea acestui tip de regim.

Pe de altă parte, după 34 de ani de la prăbuşirea comunismului, societatea românească pare a regreta faptul că la acel moment nu am revenit la regimul monarhic, 56.4% dintre participanţii la sondaj declarând că situaţia ţării ar fi fost mai bună dacă România ar fi adoptat monarhia imediat după 1989”, remarcă Remus Ştefureac, director INSCOP Research.