Potrivit unui sondaj de opinie realizat de INSCOP, în caz de război, 50,5% dintre cetățenii români ar fi dispuși să se sacrifice pentru țara lor, iar 19,4% dintre ei ar emigra în alt stat.
În caz de război, 50,5% dintre cetățenii români ar fi gata să-și apere țara
Potrivit unui sondaj de opinie realizat de INSCOP la cererea New Strategy Center, s-a aflat ce cred românii despre Uniunea Europeană (UE), NATO și evoluția războiului din Ucraina.
Întrebaţi ce stat reprezintă un pericol pentru România, 56.4% dintre respondenți au spus „Rusia”, 8.6% au zis „Ungaria”, 8.2% au ales „SUA”, 6.6% au votat „China”, 4% au ales „Ucraina”, iar 0.9% au numit „Germania”. Dintre persoanele chestionate, 21.9% cred că Rusia reprezintă un pericol pentru România în foarte mare măsură, 34.9% cred că în mare măsură, 21.4% cred că în mică măsură, 18% cred că în foarte mică măsură / deloc.
În cazul în care România ar fi trasă într-un război, 50.5% dintre românii chestionați ar lupta pentru libertate. 11.8% s-ar ascunde, 19.4% ar emigra în alt stat, iar 5.6% şi-ar scoate un certificat medical ca să nu fie înrolați în armata națională.
14,6% dintre români cred că SUA sunt vinovate pentru declanșarea războiului din Ucraina
Întrebați, apoi, „Cine este vinovatul pentru războiul din Ucraina?”, 49.8% dintre români au zis că Rusia este principalul vinovat, 14.6% au acuzat SUA, 8.8% au acuzat Ucraina, 4.6% au numit NATO, iar 2.9% au ales UE. La întrebarea „Cine va câștiga războiul din Ucraina?”, 34.5% dintre respondenţi speră că Ucraina va câştiga războiul, în timp ce 32.6% sunt convinși că Rusia va fi învingătoare.
64.7% dintre persoanele chestionate cred că „pentru a se opri războiul, Rusia ar trebui să se retragă şi să returneze Ucrainei teritoriile ocupate.” La polul opus, 24.5% sunt de părere că „pentru a se opri războiul, Ucraina ar trebui să facă anumite concesii Rusiei.”
Unele persoane vor ca România să iasă din UE și NATO
De asemenea, 25.7% dintre români cred că România ar trebui să iasă din Uniunea Europeană (UE), iar 18.9% vor ca România să iasă din NATO. Totuși, 77.3% dintre respondenți NU vor ca țara să părăsească Alianța Nord Atlantică.
„În ciuda valului masiv de dezinformare, românii nu cred că ieşirea din NATO sau UE este o opţiune, ceea ce reprezintă un element cu adevărat pozitiv. Se observă însă o diminuare a culpabilizării Rusiei în cea ce priveşte declanşarea războiului din Ucraina, indicator ce coboară sub 50% şi un echilibru între cei care cred că Ucraina, respectiv Rusia, vor câştiga războiul, atitudine determinată de percepţia că ofensiva Ucrainei din acest an nu şi-a atins obiectivele.
Trebuie remarcat, ca aspect negativ, faptul că 35,5% dintre cei chestionaţi consideră că trimiterea de mai multe trupe ale NATO şi SUA în Români ar supăra Rusia, un procent important, în timp ce 57,1% au o părere bună despre acest fapt, cam tot atâţia cât privesc Rusia drept o ameninţare la adresa României (56,4%).
Merită de remarcat şi faptul că doar 1 din 2 români şi-ar apăra ţara în cazul unui conflict, societatea fiind astfel împărţită clar asupra acestui subiect. Toate aceste răspunsuri ar trebui să dea de gândit responsabililor politici şi militari.
Avem nevoie de campanii de informare care să explice românilor de ce sunt necesare trupe NATO în România, ce obligaţii avem în cadrul NATO şi de ce este în interesul României să susţină Ucraina, pentru că alternativa de a-i avea vecini pe ruşi, în cazul înfrângerii Ucrainei, este perspectiva cea mai sumbră pentru interesele de securitate ale României”, a explicat George Scutaru, director general New Strategy Center.