IRES a realizat un sondaj de opinie în contextul ridicării treptate a restricțiilor impuse de pandemia de COVID-19. În cercetarea sociologică, institutul a încercat să evalueze gradul de susținere publică, atitudinile și comportamentele românilor cu privire la măsurile de relaxare.
Potrivit sondajului IRES, măsurile anunțate de Președintele României în 13 mai 2021 privind relaxarea restricțiilor impuse de pandemia de COVID – 19 au o largă susținere publică. Susținerea publică a depășit procentul de 75% pentru permiterea organizării în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice şi private sau altor evenimente culturale cu număr limitat de spectatori, vaccinați sau testați.
Peste jumătate dintre respondenți sunt de părere că aceste măsuri au fost luate la momentul potrivit, în timp ce peste un sfert cred că au fost luate prea târziu, iar 17% sunt de părere că au fost luate prea repede.
Un număr de 3 din 10 români sunt de părere că toate restricțiile ar trebui ridicate cât mai curând.
Cui revine meritul pentru relaxarea restricțiilor
În paralel, peste o treime dintre români spun că au profitat, din 15 mai, de relaxarea restricțiilor. Meritul pentru relaxarea restricțiilor din această perioadă revine cetățenilor pentru că au respectat măsurile de protecție, cred 6 din 10 români, se desprinde din sondajul realizat de IRES.
Condiționarea unor măsuri de relaxare de rata de vaccinare îi determină pe 18% dintre români să își schimbe atitudinea cu privire la vaccinare. Astfel, 12% dintre români, anterior defavorabili, spun că acum sunt PENTRU vaccinare, iar 6%, anterior favorabili, se declară acum ÎMPOTRIVĂ. Sondajul arată că, în prezent, 2 din 3 români sunt favorabili vaccinării anti-COVID-19, iar 3 din 10 sunt împotriva vaccinării, în timp ce 4% nu au o poziționare.
Sondaj IRES: Purtarea măștii și distanțarea fizică, restricțiile cel mai greu de suportat
Restricțiile de circulație și deplasare, purtarea măștii și lipsa contactului cu cei apropiați au fost restricțiile cel mai dificil de suportat pentru români. 17% dintre participanții la studiu au spus că purtarea măștii a fost restricția cel mai dificil de respectat în această perioadă (12% au indicat purtarea măștii în general, iar 5% purtarea acesteia în interior), în timp de 40% indică diferite restricții legate de circulație și deplasări.
6 din 10 respondenți declară că vor continua să se întâlnească doar în grupuri restrânse și după relaxarea restricțiilor, iar peste jumătate dintre participanții la sondaj (58%) declară că vor continua să poarte masca de protecție.
Pentru moment, pandemia pare că a temperat apetitul românilor pentru petrecerea vacanței de vară în străinătate. „Dacă în general, înainte de pandemie, 32% dintre români luau în calcul să își petreacă vacanța de vară în afara României, anul acesta intenționează să facă acest lucru doar 20%, procentul fiind mai mare în rândul tinerilor, a persoanelor cu studii superioare și a celor care locuiesc în mediul urban”, se arată în materialul transmis de IRES.
Cercetarea sociologică a IRES a fost realizată în intervalul 18 – 21 mai 2021. Studiul a fost realizat pe un eșantion de 1.341 indivizi cu vîrste de 18 ani și peste. Tipul eșantionului a fost simplu, aleatoriu, reprezentativ pentru populația adultă, neinstituționalizată din România. Datele au fost culese prin metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing). Eroarea maximă tolerată a fost de ± 2,7%.