87% dintre români știu că țara lor este membră NATO, 76% dintre ei au o părere bună și foarte bună despre Alianața Nord Atlantică, iar 72% dintre ei cred că România are relații bune și foarte bune cu celelalte state membre.

Cu toate acestea, în opinia a 23% dintre subiecții sondajului, securitatea militară a României este ”foarte scăzută”, alți 40% considerând că aceasta este ”destul de scăzută”.

Și relațiile cu SUA sunt apreciate ca fiind bune și foarte bune de 77% dintre subiecți, 84% dintre aceștia având o părere bună și foarte bună despre Statele Unite.

Două treimi dintrre români au auzit de scutul anti-rachetă, cei mai informați fiind, potrivit sondajului, moldovenii și locuitorii din mediul urban. Doar o treime dintre subiecți știu, însă, despre participarea României la acest proiect.

Pentru 31% dintre respondenți, principalul avantaj al României ar fi creșterea nivelului de securitate națională. Pe de altă parte, 8,9% dintre ei consideră că implicarea țării noastre în scutul anti-rachetă ar putea să ne transforme în țintă pentru teroriști, 8,4% văd ca potențial risc deterioarea relațiilor cu Rusia, iar 7,2% se tem de cheltuieluile suplimentare pe care le-ar putea aduce proiectul.

42% dintre români nu se simt în siguranță, mai arată studiul IRES, în timp ce 52% se arată, în general, mulțumiți și destul de mulțumiți de siguranța individuală. Cei mai satisfăcuți de acest aspect sunt transilvănenii și bănățenii (60,5%), iar cei mai nemulțumiți sunt moldovenii (47,5%).

Din punct de vedere al vârstei, tinerii până în 35 de ani și persoanele de peste 60de ani se simt în siguranță în proporții relativ identice (circa 60%), în timp ce la persoanele între 35 și 60 de ani proporția scade la 51-52%.