Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, ar câștiga un nou mandat
Potrivit rezultatelor unui sondaj de opinie realizat de CBS Research la comanda Comunității WatchDog Moldova, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, ar avea șanse să obțină un nou mandat prezidențial într-un al doilea tur al alegerilor, dacă acestea ar avea loc duminica viitoare.
Conform sondajului, 35,1% din totalul respondenților ar vota pentru Maia Sandu, în timp ce doar 15,8% ar opta pentru fostul președinte socialist Igor Dodon.
Prezentând rezultatele sondajului în cadrul unei conferințe de presă, președintele WatchDog Moldova, Valeriu Pașa, a subliniat volatilitatea preferințelor electoratului, menționând că aproape 12% din respondenți încă nu și-au decis votul.
Sondajul a fost desfășurat în perioada 6-13 aprilie, pe un eșantion reprezentativ de aproximativ 1.000 de persoane, având o marjă de eroare de 3,1%.
Un alt sondaj realizat la finalul lunii martie arăta că Maia Sandu ar acumula 27,9% din voturi. Ea era urmată de Igor Dodon, cu 13,3%, de ex-premierul Ion Chicu – cu 5,7%, de actualul primar al Chişinăului, Ion Ceban – cu 4,4%, de fosta guvernatoare a Găgăuziei, Irina Vlah – cu 4,3% şi de controversatul om de afaceri Renato Usatîi – 3%.
Majoritatea moldovenilor sunt pentru aderarea la Uniunea Europeană
În ceea ce privește alegerile parlamentare, sondajul arată că actualul partid de guvernare PAS ar obține 29,8% din sufragii, urmat de Partidul Socialiștilor cu 16,2%, Partidul Șansa cu 6,1% și Partidul Comuniștilor cu 4,9%.
Cu toate acestea, cota indecișilor rămâne una semnificativă, peste 19%.
Sondajul a mai relevat că 79,4% dintre respondenți au auzit despre inițiativa PAS de a organiza un referendum pentru aderarea Moldovei la Uniunea Europeană. Rezultatele sondajului mai arată votul pro-UE în Moldova ar fi de 57%, iar pentru aderarea la Uniunea economică eurasiatică (Rusia-Belarus-Kazahstan) – 34,8%%, într-o ușoară scădere în ultimii ani.
În timp ce pentru aderarea la NATO au optat 34% dintre respondenți, în creștere cu peste 10% față de anul anterior, peste 47% au declarat că ar vota împotrivă.
Amintim că, preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunţat în data de 18 martie că alegerile prezidențiale şi referendumul constituţional pe tema aderării Republicii Moldova la UE vor avea în aceeaşi zi, în luna octombrie.
În acest sens, forul legislativ de la Chişinău a modificat în ianuarie Codul Electoral pentru ca referendumul privind aderarea R. Moldova la UE să poată avea loc concomitent cu alegerile prezidenţiale.