Moldovenii au răspuns la un sondaj făcut de Centrul de Studii Sociale şi Marketing „CBS-Research”. La întrebarea ”Dacă duminica viitoare ar avea loc un referendum (vi s-ar cere să votaţi) cu privire la unirea Republicii Moldova cu România Dvs. aţi vota pentru Unire sau împotriva Unirii?”, 40% au răspuns că ar vota pentru unire, în timp ce 50,3% au declarat că ar vota împotrivă.
De cea mai mare încredere se bucură preşedintele Ucrainei, Volodomir Zelenski, 18,2%, însă cota de neîncredere este 43,4%.
Moldovenii nu au încredere în Iohannis
În cazul preşedintelui Klaus Iohannis, 28,2% spun că nu au încredere, în timp ce 16,3% dintre cei chestionaţi spun că au foarte multă încredere.
Opt la sută dintre cei chestionaţi declară că nu au auzit de Klaus Iohannis, în timp ce 8, 6% spun că nu au auzit de Emmanuel Macron, iar 7,3% nu ştiu cine este Joe Biden, 0,8% nu ştiu cine este Volodimir Zelenski, şi doar 0,3% nu au auzit de Vladimir Putin. Totuşi, cei mai numeroşi sunt cei care nu au auzit de Xi Jinping – 25,3%.
Mai mult de jumătate dintre cei chestionaţi (58,5%) declară că ar vota în favoarea aderării la UE în cazul unui referendum, iar 30% ar vota împotrivă.
… și nu vor în NATO
În ceea ce priveşte aderarea la NATO, mai mult de jumătate, 52,6% ar vota împotrivă, iar 33,4% s-ar pronunţa în favoarea aderării.
Aproape un sfert dintre subiecţi consideră că Putin personal poartă cea mai mare vină pentru războiul din Ucraina, celelalte răspunsuri fiind, în ordine: SUA – 17,8%, Federaţia Rusă – 15,9%, conducerea Ucrainei – 11,7%, NATO – 9,6%, ambele ţări – 4,8%.
Sondajul a fost realizat de Centrul de Studii Sociale şi Marketing „CBS-Research”, cu suportul financiar al Uniunii Europene, în intervalul 10 – 19 iunie, pe un eşantiom de 1121 persoane cu vârstă de 18 ani şi mai mult, prin interviu telefonic moderat de intervievator (CATI). Eşantionul este reprezentativ pentru populaţia adultă a Republicii Moldova, cu o eroare maximală de +2,5% Chestionarul a fost disponibil în limbile română şi rusă, oferindu-se respondenţilor posibilitatea de a alege varianta.
La începutul lunii iunie, Diana Șoșoacă a declarat în Parlament că unirea României cu Republica Moldova trebuie să se producă și i-a trimis Maiei Sandu un proiect în acest sens. Senatoarea consideră că unirea ar trebui să se facă „când vrem noi” și nu când dorește UE, NATO, SUA sau Rusia.