Sondaj: Moldovenii nu vor unirea cu România. 8% dintre respondenți spun că nu au auzit de Klaus Iohannis

Sursă: Facebook, Klaus Iohannis

Un sondaj efectuat în Republica Moldova arată că mai mult de jumătate dintre respondenți se pronunţă împotriva unirii cu România, în favoarea aderării la UE şi împotriva intrării în NATO. 8% dintre cetățenii moldoveni chestionați spun că nu au auzit de Klaus Iohannis.

Moldovenii au răspuns la un sondaj făcut de Centrul de Studii Sociale şi Marketing „CBS-Research”. La întrebarea ”Dacă duminica viitoare ar avea loc un referendum (vi s-ar cere să votaţi) cu privire la unirea Republicii Moldova cu România Dvs. aţi vota pentru Unire sau împotriva Unirii?”, 40% au răspuns că ar vota pentru unire, în timp ce 50,3% au declarat că ar vota împotrivă.

De cea mai mare încredere se bucură preşedintele Ucrainei, Volodomir Zelenski, 18,2%, însă cota de neîncredere este 43,4%.

Moldovenii nu au încredere în Iohannis

În cazul preşedintelui Klaus Iohannis, 28,2% spun că nu au încredere, în timp ce 16,3% dintre cei chestionaţi spun că au foarte multă încredere.

Opt la sută dintre cei chestionaţi declară că nu au auzit de Klaus Iohannis, în timp ce 8, 6% spun că nu au auzit de Emmanuel Macron, iar 7,3% nu ştiu cine este Joe Biden, 0,8% nu ştiu cine este Volodimir Zelenski, şi doar 0,3% nu au auzit de Vladimir Putin. Totuşi, cei mai numeroşi sunt cei care nu au auzit de Xi Jinping – 25,3%.

Mai mult de jumătate dintre cei chestionaţi (58,5%) declară că ar vota în favoarea aderării la UE în cazul unui referendum, iar 30% ar vota împotrivă.

… și nu vor în NATO

În ceea ce priveşte aderarea la NATO, mai mult de jumătate, 52,6% ar vota împotrivă, iar 33,4% s-ar pronunţa în favoarea aderării.

Aproape un sfert dintre subiecţi consideră că Putin personal poartă cea mai mare vină pentru războiul din Ucraina, celelalte răspunsuri fiind, în ordine: SUA – 17,8%, Federaţia Rusă – 15,9%, conducerea Ucrainei – 11,7%, NATO – 9,6%, ambele ţări – 4,8%.

Sondajul a fost realizat de Centrul de Studii Sociale şi Marketing „CBS-Research”, cu suportul financiar al Uniunii Europene, în intervalul 10 – 19 iunie, pe un eşantiom de 1121 persoane cu vârstă de 18 ani şi mai mult, prin interviu telefonic moderat de intervievator (CATI). Eşantionul este reprezentativ pentru populaţia adultă a Republicii Moldova, cu o eroare maximală de +2,5% Chestionarul a fost disponibil în limbile română şi rusă, oferindu-se respondenţilor posibilitatea de a alege varianta.

La începutul lunii iunie, Diana Șoșoacă a declarat în Parlament că unirea României cu Republica Moldova trebuie să se producă și i-a trimis Maiei Sandu un proiect în acest sens. Senatoarea consideră că unirea ar trebui să se facă „când vrem noi” și nu când dorește UE, NATO, SUA sau Rusia.