Firmele germane care au afaceri cu Rusia au făcut faţă cu bine, până acum, sancţiunilor impuse Moscovei de Uniunea Europeană, însă sunt îngrijorate cu privire la impactul pe termen lung al acestor sancţiuni, arată rezultatele unui sondaj publicat, marţi, de Camera Germană de Industrie şi Comerţ (DIHK), transmite Reuters.
Aproximativ o treime dintre cele 300 de companii intervievate de DIHK au declarat că se aşteaptă ca afacerile lor cu Rusia să scadă cu până la 50% în acest an, în timp ce aproape două treimi se aşteaptă la rezultatele stabilite şi chiar la creşterea afacerilor lor cu Rusia.
'Producătorii germani de maşini unelte şi companiile de inginerie, majoritatea firme mici şi mijlocii, sunt cel mai grav afectate', a declarat directorul adjunct de la DIHK, Volker Treier.
Potrivit estimărilor lui Volker Treier, exporturile germane spre Rusia ar urma să scadă cu aproximativ 20% în 2014.
Sondajul a mai descoperit că 80% dintre companiile germane care fac afaceri în Rusia cred că sancţiunile impuse de UE fie nu sunt eficiente, fie nu sunt un instrument adecvat pentru o soluţionare politică a crizei.
'Nu suntem convinşi că obiectivele pe termen lung pot fi atinse cu sancţiuni', a declarat preşedintele camerei de comerţ ruso-germane, Rainer Seele.
Germania este principalul partener comercial din Uniunea Europeană al Rusiei. Anul trecut, Germania a vândut în Rusia bunuri în valoare de 36 de miliarde de euro, aproximativ o treime din totalul UE.
Luna trecută, Ministerul german de Finanţe a menţionat sancţiunile introduse de UE împotriva Rusiei şi impactul crizei din Ucraina asupra încrederii companiilor printre motivele care au provocat contracţia surprinzătoare a economiei germane în al doilea trimestru al acestui an.
Acest studiu vine într-un moment în care UE se pregăteşte să aprobe o nouă serie de sancţiuni împotriva Rusiei, sancţiuni care ar urma să intre în vigoare în zilele următoare. În reacţie, Moscova ameninţă cu închiderea spaţiului său aerian pentru companiile europene. AGERPRES