Opt din zeci IMM-uri (82%) nu sunt de acord cu mutarea contribuţiilor de la angajator la angajat, potrivit unui sondaj realizat de Consiliul National al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) şi prezentat luni de preşedintele Consiliului, Florin Jianu.
CNIPMMR a realizat, în perioada 19 – 27 octombrie 2017, o consultare care a vizat evaluarea impactului mutării contribuţiilor de la angajator la angajat, sub forma unui sondaj derulat prin intermediul site-ului www.cnipmmr.ro, la nivelul vizitatorilor acestuia şi al membrilor CNIPMMR. Respondenţii, în număr de 748, sunt: 37,7% microîntreprinderi, 20,8% întreprinderi mici, 17,5% întreprinderi mijlocii, 13,1% întreprinderi mari şi 10,9% alte forme juridice.
Întrebaţi dacă susţin trecerea contribuţiilor de la angajator la salariat, 82% dintre respondenţi au răspuns că nu susţin această modificare.
Cele mai importante efecte pozitive considerate de către respondenții că vor genera odată cu trecerea contribuțiilor de la angajator la salariat, au fost: pentru bugetul de stat: cresc veniturile bugetare ca urmare a cresterii salariilor, amenzilor, etc. (50%), niciun efect pozitiv (39%), salariații vor cunoaște toate cheltuielile salariale ale angajatorului privind postul ocupat (11%).
La întrebarea "Consideraţi ca trecerea contribuţiilor de la angajator la salariat va avea efecte negative?", 84,3% dintre subiecţi au răspuns pozitiv.
Printre efectele negative considerate de respondenţi au fost menţionate: creşterea birocraţiei pentru angajator, prin încheierea de acte adiţionale la toate contractele individuale de muncă (69,6%), scăderea salariilor nete (67,6%), cheltuieli suplimentare privind actualizarea programelor informatice (64,8%), creşterea amenzilor ca urmare a creşterii salariului minim (59,7%), creşterea fiscalităţii asupra unor categorii de contribuabili (PFA, pentru drepturile de autor, veniturile din chirii, etc.) (48,3%), altele (10%).
De asemenea, întrebaţi dacă sunt de acord cu introducerea unei taxe de 2% din fondul de salarii plătit de angajator, 98% au menţionat că nu sunt de acord.
Conform Consiliului IMM-urilor, trecerea contribuţiilor de la angajator la salariat reprezintă o reforma amplă, cu implicaţii multiple sociale şi economice, fiind imperios necesar ca înainte de adoptarea unei hotărâri în acest domeniu să fie realizate analize de impact şi testul IMM.