Investitorii au devenit mai optimişti în privinţa situaţiei economice a României, în perioada noiembrie-ianuarie, în comparaţie cu cele trei luni anterioare, potrivit unui sondaj Reuters/OeKB privind încrederea în mediul de afaceri din statele Europei Centrale şi de Est. Astfel, indicele încrederii în mediul de afaceri din România a crescut cu 11 puncte în intervalul analizat, de la zero puncte în precedentele trei luni. La începutul anului 2009 indicele se situa la -8 puncte.
Investitorii au devenit mai optimişti în privinţa situaţiei economice a României, în perioada noiembrie-ianuarie, în comparaţie cu cele trei luni anterioare, potrivit unui sondaj Reuters/OeKB privind încrederea în mediul de afaceri din statele Europei Centrale şi de Est.
Astfel, indicele încrederii în mediul de afaceri din România a crescut cu 11 puncte în intervalul analizat, de la zero puncte în precedentele trei luni. La începutul anului 2009 indicele se situa la -8 puncte.
Dintre statele Europei Centrale şi de Est, investitorii au manifestat cea mai ridicată încredere în cazul Poloniei (34 puncte), urmată de Cehia (29 de puncte), Slovacia (27 de puncte) şi Rusia (20 de puncte). România, cu 11 puncte, ocupă poziţia a cincea.
Indicele încrederii în mediul de afaceri din Bulgaria şi Ungaria s-a situat la cinci puncte, respectiv -1 punct în noiembrie-ianuarie.
Creştere pe toată zona
Sondajul Reuters a evidenţiat o creştere de şase puncte a indicelui încrederii în mediul de afaceri din Europa Centrală şi de Est, la 16 puncte, de la zece puncte în lunile august-octombrie.
Situaţia actuală a economiei din regiune a fost evaluată cu trei puncte de participanţii la studiu, comparativ cu -3 puncte în precedentele trei luni.
Indicele aşteptărilor pentru mediul de afaceri a avansat la 29 de puncte în perioada analizată, de la 23 de puncte, iar percepţia perspectivei economice a urcat uşor, cu un punct, la 19 puncte.
Sondajul a analizat percepţia investitorilor privind economiile a zece state din Europa Centrală şi de Est, respectiv Polonia, Cehia, Slovacia, Rusia, România, Croaţia, Serbia-Muntenegru, Bulgaria, Ungaria şi Ucraina.
SURSA:Mediafax