Potrivit Investopedia, o recesiune este un declin semnificativ în întreaga economie a unei țări, care durează cel puțin câteva luni. O țară care a înregistrat două trimestre consecutive de declin economic este, de obicei, considerată ca fiind în recesiune.
Războiul din Ucraina și inflația ar putea împinge economia SUA în recesiune
Sondajul realizat de Financial Times și de Booth School of Business de la Universitatea din Chicago sugerează clar că provocările tot mai mari, cum ar fi războiul din Ucraina și inflația, ar putea împinge economia SUA în recesiune.
Întrebați când va începe următoarea recesiune, 2% dintre cei 47 de economiști chestionați au considerat că aceasta va începe în ultimul trimestru al anului 2022 sau chiar mai devreme. 38% dintre aceștia consideră însă că o recesiune va începe în prima jumătate a anului 2023, iar 30% sunt de părere că recesiunea ar putea începe în a doua jumătate a anului viitor, scrie Newsweek.
Tensiunile geopolitice și creșterea prețurilor la energie vor fi principalii factori ai inflației
Doar 9% dintre economiști au spus că, probabil, o recesiune va începe în prima jumătate a anului 2024, în timp ce 21 la sută cred că aceasta ar putea începe în a doua jumătate a anului 2024 sau mai târziu.
Majoritatea economiștilor chestionați (57%) consideră că tensiunile geopolitice și creșterea prețurilor la energie vor fi principalii factori ai inflației în următorul an. 14 procente dintre ei sunt de părere că întreruperile continue ale lanțurilor de aprovizionare, ca rezultat al pandemiei de COVID-19, ar fi principalul motor al inflației.
Previziuni despre ce va face Fed
Între timp, Rezerva Federală încearcă să prevină cele mai grave efecte ale inflației, iar Wall Street se pregătește pentru o creștere bruscă a ratelor dobânzilor.
Fed ar putea alege să majoreze dobânzile cu 75 de puncte de bază, ceea ce ar reprezenta cea mai abruptă creștere a dobânzilor, din 1994. Fed a încercat să evite volatilitatea economică în ultimii ani făcând mișcări economice, semnalate cu mult înainte.
Dintre cei 49 de economiști care au răspuns la întrebarea ”cât de probabil ar fi ca Fed să anunțe o creștere de 0,75 puncte procentuale”, 47% au spus că acest lucru este „puțin probabil”, în timp ce 33% au spus că este foarte puțin probabil.
Musk vede deja o recesiune
În ciuda părerilor economiștilor și a datelor de pe piață, Elon Musk afirma încă de luna trecută că economia SUA s-ar afla „probabil” într-o recesiune. „Aceste lucruri trec și apoi vor fi din nou vremuri de boom”, a spus Elon Musk la un summit din Miami Beach.
„Probabil că va fi ceva dificil pentru, un an, poate 12-18 luni”, a mai spus acesta.
Temerile cu privire la recesiune s-au accentuat în rândul economiștilor și al oamenilor de afaceri. Aceste sentimente au fost alimentate de politica monetară înăsprită de Rezerva Federală. Statele Unite ale Americii s-ar apropria de cel mai puternic ritm al inflației de la începutul anilor 1980.
Inflația crește în ritm alert în SUA
Prețurile de consum au crescut în luna mai cu 8,6% față de luna aprilie, a anunțat recent Departamentul Muncii.
De la o lună la alta, prețurile au crescut cu un procent numai în luna mai, o creștere abruptă față de creșterea de 0,3% din martie până în aprilie. Prețurile mult mai mari la gaze au fost de vină pentru cea mai mare parte a acestei creșteri.
Inflația galopantă din America impune o presiune severă asupra familiilor, forțându-le să plătească mult mai mult pentru alimente, benzină și chirie.