Nivelul de educație al românilor, atunci când vine vorba de gestionarea celor mai simple chestiuni financiare, este unul îngrijorător. Practic, din cauza carențelor majore, jumătate din români par să se afle pe drumul către faliment. Rezolvarea acestei probleme pare să vină dintr-o mai bună comunicare, concentrată pe canalele preferate de români, de cele mai multe ori online-ul.
Aproape jumătate dintre români cheltuiesc mai mult decât cîștigă, relevă un sondaj comandat de Provident și realizat pe aproape 1.300 de persoane, eșantion reprezentantiv la nivel național.
În esență, să cheltuiești mai mult decât încasezi, fie că ești firmă sau persoană fizică, duce la un singur deznodământ: falimentul.
De aceea, educația financiară poate salva familii. Doar că românii stau încă foarte prost la acest capitol.
Același sondaj citat arată că nu mai puțin de 38% dintre români nu se informează deloc despre cum să își gestioneze banii și doar 17% cred că au cunoștiințe financiare medii sprer bune.
Jocuri cu premii, despre lumea banilor
Dintre cei care mai fac unele eforturi pentru a se informa, cei mai mulți , în jur de trei din zece repondenți spun că folosesc mediul online. Unul din trei români stă pe telefon mai mult de cinci ore pe săptămână.
Este unul dintre motivele pentru care Provident, firmă specializată în credite de consum, s-a gândit să relanseze o platformă online al cărei scop final este facilitatarea accesului la informații financiare.
Este vorba despre platfoma www.sigurantafinanciara.ro, care a fost dotată cu o nouă componentă, care conține jocuri și concursuri cu premii, sub denumirea Știi cu banii.
„Platforma are ca rol educația și contribuția la o viață financiară sănătoasă, într-un mod facil și atractiv, accesibil oricând și oriunde, atât prin intermediul smartphone-ului, cât și al laptopului sau al computerului de acasă. Utilizatorii Știi cu banii se bucură de 12 jocuri, cu diferite praguri de dificultate, care combină divertismentul cu educația financiară, trecând de la noțiuni elementare, până la întrebări aplicate, totul cu scopul de a transmite mai clar și mai eficient informațiile care pot asigura o mai bună sănătate financiară pentru români. Educaţia financiară nu rămâne nerecompensată. Dincolo de banii virtuali pe care jucătorii trebuie să îi gestioneze pe parcursul jocului, există premii în bani de câte 500 de lei pentru fiecare etapă săptămânală şi marele premiu de 10.000 de lei, care se acordă la final unuia dintre utilizatorii care a ajuns la finalul jocului şi şi-a menţinut veniturile pe plus.”, au explicat reprezentan’ii companiei.