Conducătorii europeni sunt priviți tot mai critic de alegători din cauza răspunsului lor la criza coronavirusului.
În vreme ce capitalele naționale au început să pășească pe drumul complex al relaxării graduale a restricțiilor de circulație, sondajele arată că liderii încep să-și piardă ratele mari ale aprobării de care beneficiau la apogeul pandemiei.
La mijlocul lui martie, când pe tot continentul se adoptau în pripă măsuri de carantină, toate guvernele s-au bucurat de o creștere a susținerii populare – un fenomen normal în vremuri de criză națională. Dar sondaje recente arată că lustrul începe să se ducă.
Scădere pentru Macron
În Franța, președintele Emmanuel Macron, a cărui susținere e în declin constant de trei ani, a avut o revenire la începutul crizei, la fel ca alți conducători din întreaga lume. Dar, din aprilie, numărul celor care au încredere în Macron și guvernul său pentru gestionarea eficientă a crizei coronavirusului a început să o ia în jos.
Conform unui sondaj Ifop care a luat temperatura politică la sfârșitul lui martie pentru Le Journal du Dimanche, 55% din respondenți și-au exprimat încrederea în modul în care gestionează guvernul criza, dar până la finalul lui aprilie proporția lor a scăzut la 39%.
Cea mai recentă repetare a aceluiași sondaj, la jumătatea lui mai, odată cu primele măsuri de relaxare, a înregistrat o nouă creștere, la 44%.
În termeni de aprobare generală a prestației sale în funcție, Macron rămâne cu consecvență la aproximativ 40%.
Mulțumire în Germania
Pe de altă parte, germanii încă mai au încredere, în număr mare, în capacitatea guvernului lor de a gestiona pandemia.
Sondajul Infratest dimap, realizat cu regularitate pe această chestiune, a constatat la începutul lui mai că 67% din respondenți aprobă modul în care a gestionat criza guvernul federal – iar, dintre aceștia, 20% sunt chiar „foarte satisfăcuți”.
Însă 32% nu sunt mulțumiți de măsurile luate de guvernul Angela Merkel. Ceea ce înseamnă că 5% din susținătorii guvernului au trecut de partea opoziției în decurs de o lună, în ce privește gestionarea pandemiei.
Susținerea premierului italian Giuseppe Conte rămâne incredibil de ridicată pentru un politician din acestă țară, cu o rată a aprobării de 65% în privința modului în care a gestionat criza, conform unui sondaj Ipsos de la începutul lui mai.
Fapt survenit după o creștere fără precedent a cotei de apreciere a prestației lui în funcție, de la aproximativ 50% în februarie la peste 70% în martie, scrie Politico.
Neîncredere în guvernul britanic
În Regatul Unit se observă cel mai limpede răcirea sprijinului, abordarea guvernului în privința relaxării carantinei fiind criticată în mod susținut.
În sondajul Opinium de săptămâna trecută, privitor la gestionarea pandemiei de către cabinetul britanic, ea a fost dezaprobată de mai mulți respondenți (42%) decât cei care au aprobat-o (39%).
E o scădere de 9% în numai o săptămână. Pe de altă parte, conform unui sondaj Politico referitor la intențiile de vot, conservatorii sunt în continuare înaintea laburiștilor cu aproximativ 20%, cu o creștere foarte ușoară pentru ultimii (de la 29 la 33%) după ce și l-au ales drept lider pe Keir Starmer.
Rezultate mixte pentru premierul spaniol
Rezultate mixte a obținut premierul spaniol Pedro Sanchez la cel mai recent sondaj realizat de institutul de cercetare Centrul pentru Investigație Socială. Susținerea premierului a scăzut accentuat, cu 13%, dar rămâne totuși la cote extrem de ridicate: 74,9%.
Conform unui sondaj CIS din aprilie, 87,8% din spanioli considerau că toate partidele ar trebui să sprijine guvernul, iar criticile să le lase pe mai târziu.
Acum însă, numărul celor care cred că opoziția ar trebui să atace guvernul a crescut de la 10% în martie la 19,7%.
Întrebați cum a gestionat guvernul pandemia, 48,4% din spanioli au spus că au avut încredere în guvern „puțin sau absolut deloc”, iar 46% s-au declarat mulțumiți.
Sondaj la nivel european
Mai multe publicații și institute de cercetare și-au unit forțele cu firma de sondaje Ipsos pentru a întreba populația din Franța, Germania, Regatul Unit, Italia, Austria și Suedia dacă ea consideră că țara lor a gestionat pandemia mai bine decât majoritatea celorlalte țări.
Dacă 72% din austrieci și 60% din germani au considerat că așa au stat lucrurile, în Suedia doar 45% din respondenți au avut aceeași părere.
Cu numărul deceselor provocate de Covid-19 crescând dramatic, doar 12% din francezi au declarat că guvernul lor a gestionat criza mai bine ca altele, pe când în Regatul Unit cifra a fost de 29%, iar în Italia de 41%.
Același sondaj i-a întrebat pe oameni și cât de mulțumiți sunt de conducătorul lor național.
Cel mai mare scor l-a obținut austriacul Sebastian Kurz cu 6,8 puncte pe o scară de la 0 la 10, urmat de Merkel (6), Boris Johnson (5,6), Conte (5,5), suedezul Stefan Löfven (5,2) și Macron (4,1).