Sony a înregistrat anul trecut în ţara noastră o creştere a vânzărilor de laptopuri Vaio cu peste 65% faţă de anul precedent,  atingând o cotă de piaţă de 4,5%, în linie cu estimările pentru 2011.  “România a fost singura ţară din regiune care a crescut în fiecare an, iar anul trecut s-a atins aproape nivelul din 2008”, potrivit lui Mircea Stoicescu, Trade Marketing Manager Sony România.
“Pe segmentul consumer produsele vedetă de anul trecut au fost seriile CA şi EH, iar pentru utilizatorii business am lansat două modele de top, Z şi SE, pentru care am epuizat în prima lună stocurile prevăzute până la finalul anului”, a adăugat Stoicescu.
Compania îşi propusese să vândă 100 de unităţi din seria Z laptop care costă 12.000 de lei, însă din noiembrie şi până în decembrie a reuşit să vândă toate unităţile din stoc, adică 200 de bucăţi.
“Pentru 2012, piaţa îşi va păstra ritmul de creştere moderată şi ne aşteptăm la o dezvoltare polarizată, odată către mobilitate foarte bună corelată cu o performanţa de top şi către segmentul de buget care se orientează către un laptop pentru utilizarea zilnică. Pentru VAIO ne aşteptăm la o creştere peste nivelul pieţei şi o cotă de piaţă de peste 5%”, a mai spus Stoicescu.
Cine cumpără astfel de laptopuri? Potrivit lui Stoicescu, clienţii sunt  antreprenori cu vârsta cuprinsă între 35 şi 45 de ani, care sunt extrem de ocupaţi şi care au nevoie de un laptop performant, cu o autonomie mare şi uşor de transportat.
Două modele noi
După succesul înregistrat anul trecut de seria de business VAIO Z, Sony a lansat pe piaţa locală noile modele Vaio Z şi Vaio SE, modele concepute special pentru oamenii de afaceri care pun accent pe mobilitate şi performanţă.
Noul Vaio Z23 are o greutate sub 1,2 kg, o carcasă din fibră de carbon şi dispune de un procesor de ultimă generaţie Intel Core i7 cu voltaj standard. În plus, faţă de versiunea precedentă, include o unitate optică Blu-ray Disc integrată în modulul monolitic extern – Power Media Dock. Bateria integrată a notebook-ului oferă o autonomie de lucru în mod stamina de până la 7 ore, care poate fi prelungită până la 14 ore cu bateria externă.
Totodată, laptopul vine echipat cu o unitate de stocare SSD de 256GB, care permite iniţierea sistemului de operare în 20 de secunde şi închiderea laptopului în 3 secunde. Tastatura iluminată şi senzorul de lumină facilitează utilizarea noului Vaio Z chiar şi în sălile cu luminozitate scăzută. Preţul pentru Vaio Z23 este 12.000 de lei.
Vaio SE2V, noul model de notebook din seria Vaio SE este construit din magneziu şi aluminiu pentru a reduce greutatea şi dispune de ecranul Display Plus Full HD de 39,5 cm(15,5”), oferind o vizionare clară a filmelor şi videoclipurilor. 
Cu o grosime de 25 mm şi o greutate de numai 1,96 kg, noul laptop este cel mai uşor notebook de 15,5 inci de pe piaţă. Performanţa sistemului este asigurată de procesorul Intel Core i7, dar şi de sistemul grafic hibrid dinamic care optimizează în mod inteligent performanţele grafice în funcţie de gradul de dificultate al activităţii, comutând între unitatea Intel integrată şi unitatea grafică dedicată.
Vaio SE dispune de o baterie integrată cu o autonomie de până la 6,5 ore, în mod stamina, cu opţiunea unei baterii adiţionale care poate fi ataşată în orice moment, îmbunătăţind autonomia totală până la 13 ore. Tastatura iluminată include şi tastatura numerică dedicată introducerii rapide şi precise a datelor. De asemenea, există şi un senzor de lumină ambientală, care ajustează automat luminozitatea ecranului pentru a economisi energie, atunci când lumina din încăpere este slabă. Preţul de pornire pentru Vaio SE2V este 4.500 de lei. Ambele laptopuri vor fi disponibile începând cu săptămâna viitoare.