Vizionarea celor 13 noi linii de produse pregatite de Sony pentru a fi lansate pe piata europeana are ceva din fantasticul unui serial SF. Din fiecare gama de modele si versiuni se detaseaza produse din avangarda IT-ului: display-ul Plasma Wega cu cristale lichide, care ofera o imagine de cinema, in variante de la 32″ (la 8.000 euro) pana la 60″ (12.000 euro); camera video Mavica, avand o capacitate de peste 1 GB si o rezolutie care sparge bariera celor 4 megapixeli; dar si minicamera de 72x91x168 mm, cu rezolutie de 1,5 megapixeli; sistemul de divertisment pentru automobil, cu un hard de 10 GB, putand oferi 169 de ore de muzica; video walkmanul DV de 128 Mb etc. Si nu in ultimul rand, faimosul catel electronic Aibo, care este aproape o vietate: raspunde la 75 de comenzi verbale, se gudura, se joaca, iar in varianta mai utilitara – canta, face fotografii si iti citeste e-mail-urile.

Stocari de date pentru Johnny Mnemonic

Ceea ce insa, mai mult decat orice, arata a fi avangarda produselor IT sunt dispozitivele de stocare a informatiei. MicroVault este ultima gaselnita din categoria Flash Media. Destinat utilizatorilor de PC-uri, dispozitivul aduce izbitor cu un etu pentru ruj de buze, dar mult aplatizat. Este realizat in patru variante, care pot stoca 16, 62, 64 si respectiv 128 MB si, desi nu-i deloc ieftin (60 de euro, versiunea de 16 MB), dispozitivul iti da sansa de a putea cara in buzunarul de la vesta fisiere si aplicatii voluminoase, inclusiv informatii confidentiale, intrucat 80% din memoria totala este protejata sub parola proprietarului. Datele stocate pot fi apoi descarcate cu o viteza de 16 Mb/s in orice computer dotat cu un port USB, pentru Windows 2000 si OS 9.0, nefiind nevoie nici macar de un driver.
Lansat in premiera acum trei ani, Memory Stick, un alt instrument de stocare a informatiei electronice, este astazi folosit la 300 de produse, inclusiv non-Sony, in timp ce 250 de companii din lume produc azi dispozitive care functioneaza cu ajutorul lui Memory Stick. Asa de pilda, General Motors si Toyota urmeaza sa prezinte in curand la Salonul auto de la Geneva noi automobile dotate cu sisteme audio-video de divertisment ce pot fi personalizate pentru fiecare pasager in parte, gratie magicului Memory Stick. De marimea unei lame de guma de mestecat, dispozitivul urmeaza sa fie lansat in versiunea de 1 GB, in pregatire fiind cele de 2 si 3 GB, la o viteza (actuala) de transfer al datelor de 2,5 – 20 Mb/s. Asa incat ne putem astepta ca nu peste mult timp Sony sa ne ofere un dispozitiv care l-ar lua prin surprindere chiar si pe Johnny Mnemonic.