Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a spus că intenționează să înlocuiească definitiv tablele clasice cu table digitale, interactive, în 100.000 de clase.
„Aceşti 3,6 miliarde de euro sunt sub tutela România Educată. Am lasant deja un prim program, al reducerii abandonului şcolar, o primă rundă, care s-a finalizat cu selecţia unui număr de peste 1.400 de şcoli, considerate a fi cele mai vulnerabile din percpectiva abandonului şcolar”, a declarat Sorin Cîmpeanu, joi după-amiază, la o conferință de presă a „Raportului privind nivelul de literaţie al elevilor din România”, elaborat de BRIO (Platforma Digitală pentru Îmbunătăţirea Performanţelor Şcolare).
Acesta a explicat că noile investiții din sistemul de învățământ vor fi finanțate per proiect, per școală, fiind eligibile cheltuieli pe diverse categorii-cheie.
„Dezvoltarea elevului nu se face doar în şcoală, e nevoie de o intervenţie pe mai multe paliere, ce nu ţin neapărat de şcoală”, a completat Sorin Cîmpeanu.
Laboratoarele de informatică vor fi reînnoite
Ministrul Educaţiei a subliniat faptul că competenţele digitale ale profesorilor români „sunt extrem de importante” în procesul de digitalizare al sistemului de învățământ din România.
„Avem un număr important de profesori care vor fi formaţi, prin PNRR, din perspectiva pedagogiei digitale. Avem, de asemenea, o serie de investiţii în digitalizarea educaţiei. Menţionez lucrul care mie mi se pare cel mai important.
Dacă în scurt timp, prin existenţa acestor resurse, vom reuşi să înlocuim în fiecare din cele aproape 100.000 de clase din România, tabla clasică, o tablă care şi-a adus aportul la formarea noastră, a tuturor, cu cretă şi burete, să o înlocuim cu tabla digitală, interactivă, este deja un mare pas, o mare schimbare”, a afirmat Sorin Cîmpeanu.
Potrivit spuselor sale, laboratoarele de informatică vor fi reînnoite din punct de vedere tehnic. De asemenea, în anumite școli vor fi înființate laboratoare de informatică cu ajutorul a 18.000 euro, plus TVA, pentru extinderea lor în nivelul întregii țări.
În plus, vom avea și 1.100 de smartlab-uri la nivelul întregii ţări. „Sunt peste 30 de smartlab-uri la nivelul fiecărui judeţ”, a spus Sorin Cîmpeanu, precizând că în acest caz finanţarea este generoasă deoarece echipamentele sunt de înaltă performanţă.
Din septembrie 2023, sistemul de învățământ din România va fi schimbat complet
Totodată, acesta a spus că, din septembrie 2023, sistemul de educaţie din România va funcţiona pe cu totul şi cu totul alte baze.
„Vă spun că în septembrie 2023, sistemul de educaţie din România va funcţiona, începând cu septembrie 2023, nu mai este mult, pe cu totul şi cu totul alte baze. Aceasta este oportunitatea esenţială”, a completat ministrul român.
„Competenţele de literaţie sunt esenţiale pentru parcursul educaţional al unui elev şi, mai apoi, sunt exprem de importante pentru dezvoltarea adulţilor”, a spus el.
Sorin Cîmpeanu a adăugat că pentru a aprecia corect competenţele de literaţie este nevoie de o evaluare standardizată.
„Standardizarea evaluării este un deziderat care trenează de mult timp. Tot de mult timp ştim că avem probleme din perspectiva competenţelor de literaţie, din perspectiva alfabetizării.
Ne spun de testele PISA, rezultatele la evaluarea naţională, ne-o spun universităţile care deplâng nivelul scăzut de alfabetizare, îndeosebi alfabetizare ştiinţifică, în rândul absolvenţilor de învăţământ preuniversitar”, a explicat el.
În prezent, „rezultatele sunt triste”. „Pe de altă parte, însă, avem o serie de oportunităţi. Prima dintre ele se numeşte România Educată, care se concentrează foarte mult nu numai pe componenta de evaluare ci pe componenta de construcţie a unui curriculum care să genereze acele competenţe care, în momentul în care sunt evaluate, să ne arate că suntem într-o situaţie mult mai bună decât cea prezentată”, a completat ministrul Educației.
Spre final, acesta a spus că o altă oportunitate pentru sistemul de învățământ din România este aceea a conjugării, fără precedent, a eforturilor și resurselor din mediul public şi mediul privat.
„Nu ţin minte, deşi am mai trecut prin Ministerul Educaţiei, să fie existat atât de mare deschidere spre cooperarea între Ministerul Educaţiei şi cei care aveţi lucruri de spus în domeniul educaţiei”, a mărturisit Sorin Cîmpeanu.