Sorin Cîmpeanu a anunțat la începutul săptămânii că a fost stabilită o renunțare la mediile semestriale în învățământul preuniversitar. Astfel, va fi încheiată o singură medie generală, la finalul anului școlar.
Sorin Cîmpeanu anunță schimbarea momentului în învățământul din România! S-a stabilit
Așadar, ministrul Educației a declarat luni, 30 mai, că s-a stabilit renunțarea la mediile semestriale în învățământul preuniversitar, în urma Comisiei de dialog social. Potrivit explicației oferite de Sorin Cîmpeanu, va fi încheiată o singură medie generală, la finalul anului școlar.
În acest context, ministrul a subliniat că membrii Comisiei de dialog social lucrează la definitivarea regulamentului de funcționare a învățământului preuniversitar iar acesta ar urma ca marți să fie aprobat printr-un ordin al ministrului.
„Structura anului școlar este deja cunoscută, este deja publicată în Monitorul Oficial, iar modificarea esențială, care a fost deja agreată este aceea că se renunță la mediile semestriale, se renunță la obligativitatea susținerii tezelor semestriale, va fi necesară o singură medie generală la finalul anului școlar, iar profesorul va avea o mult mai mare autonomie în scopul unei evaluări ritmice pe parcursul anului scolar”, a declarat Sorin Cîmpeanu.
Numărul minim de note la fiecare materie va fi egal cu cel al numărului de ore săptămânale plus 3
Totodată, numărul minim de note la fiecare materie va fi egal cu cel al numărului de ore săptămânale plus 3.
„Au fost mai multe variante de lucru, s-a agreat ca numărul minim de note pentru o disciplină să fie egal cu N+3, unde N este numărul de ore alocate săptămânal pentru o anumită disciplină. Altfel spus, pentru o disciplină care are două ore pe săptămână, într-un întreg an şcolar vor fi necesare cel puţin 5 note”, a completat Sorin Cîmpeanu.
Ministrul a explicat și că a fost stabilită şi „poziţionarea vacanţei” din luna februarie.
„A fost stabilită poziţionarea vacanţei mobile din luna februarie în întreg sistemul naţional de învăţământ. Sunt 30 de judeţe care au decis ca vacanţa din luna februarie să fie în ultima săptămână, sunt zece judeţe care au decis ca vacanţa să fie în cea de-a doua săptămână a lunii februarie. Este vorba de judeţele Argeş, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Călăraşi, Cluj, Dâmboviţa, Gorj, Hunedoara, Teleorman şi Prahova. Bucureşti şi Suceava au decis ca săptămâna de vacanţă din februarie să fie în cea de-a doua săptămână”, a conchis ministrul Educației.