În cadrul emisiunii ”40 de întrebări cu Denise Rifai”, Sorin Cîmpeanu a vorbit despre OUG privind plagiatul care a fost emis la doar 12 zile de la învestire. Ordonanţa nu a produs efecte, fiind abrogată până la urmă.

În acest context, el a vorbit despre toate suspiciunile în legătură cu acest subiect, dar și numirea sa ca ministru de către Victor Ponta, premierul acuzat de plagiat şi care anunţase că va renunţa la titlul de doctor.

Acesta susține că în 2014 nu avea nicio tangență cu lumea politică și numirea sa a fost o surpriză chiar și pentru el. Totodată, el a mai adăugat că nu era pegătit pentru acest lucru, iar decizia de atunci i s-a părut ” o soluție de ieșire din impas”, pe care în final nu a dus-o la capăt.

„Poate a fost o eroare din partea mea, mi s-a parut o cale de ieşire din impas. În decembrie 2014 nu aveam nici o tangenţă cu lumea politică, numirea a fost o surpriză şi pentru mine. Nu m-am gândit să intru în politică până cu două zile înainte de numire.

Mi s-a părut că am luat cunoştinţă cu toate problemele, nu am fost pregătit pentru acest lucru, de a deveni ministru. Fiind pus în faţa situaţiei, neavând experienţa politică de acum, mi s-a părut o soluţie de ieşire din impas, pe care n-am dus-o la capăt, de renunţare voluntară la titlul de doctor. Toata lumea a spus că nu e o soluţie bună, am luat act!”, a declarat Sorin Cîmpeanu la „40 de întrebări cu Denise Rifai”.

Ce s-a întâmplat cu lucrarea de doctorat a lui Gabriel Oprea 

Într-o situație similară s-a aflat nu doar Victor Ponta, dar și Gabriel Oprea, iar la acel moment, Sorin Cîmpeanu a condus Comisia de Etică a Ministerului Educaţiei şi Cercetării și a decis că lucrarea de doctorat a lui Gabriel Oprea este în regulă, deşi acesta copiase zeci de pagini.

În acest context, ministrul Educației precizează că nu a avut leegătură cu consiliul de etică, deși a fost acuzat că a intervenit în favoarea lui Gabriel Oprea. Sorin Cîmpeanu susține că nu a fost prezent nici la ședință, fiind în cu totul altă parte alături de șeful statului.

„Nu am avut legătură cu consiliul de etică, subordonat ministrului, ce-i drept! Ba, mai mult, deşi am fost acuzat că am intervenit în favoarea lui Gabriel Oprea, nici măcar n-am fost la şedinţă! În acea zi, m-am aflat la Suceava, alături de dopi preşedinţi, Klaus Iohannis, preşedintele României, şi Nicolae Timofti, preşedintele Moldovei. Pânp la urmă lucrurile au urmat cursul firesc, când au apărut alte detalii legate de caz s-a luat o altă deczie”, a mai precizat ministrul Educaţiei.