Sorin Cîmpeanu anunță cea mai mare rată de promovare la Bacalaureat din ultimii 10 ani

Sursa: Inquam Photos / George Călin

Ministrul Educației a spus luni, 27 iunie, că rata de promovare la Bacalaureat a fost cea mai mare din ultimii 10 ani. Potrivit informațiilor transmise de Sorin Cîmpeanu, procentajul a fost de 73,3%.

Sorin Cîmpeanu anunță cea mai mare rată de promovare la Bacalaureat din ultimii 10 ani

În acest context, ministrul Educației a explicat că județul care a înregistrat cea mai mare rată de promovare la Bacalaureat a fost Clujul, cu un procentaj de 85,1%. Totodată, pe ultimul loc este Ilfovul, cu 47%.

De asemenea, în mediul rural s-a înregistrat o rată de promovare de 69,2%. Simultan, în mediul urban a fost înregistrat un procentaj de 82,7%. Trebuie menționat că 162 de candidaţi au obţinut media 10.

„Aş vrea să încep prin a felicita toţi cei 89.000 de candidaţi reuşiţi la examentul de Bacalaureat, în această sesiune, înainte de contestaţii. Anul trecut, am avut 86.000 de candidaţi reuşiţi, cu aproape 3.000 mai puţin, mai exact 2.928, deşi anul trecut au fost mai mulţi candidaţi înscrişi, 7.211”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Sorin Cîmpeanu a anunţat că rata de promovare este de 73,3%, promoţie curentă şi promoţii anterioare

Totodată, Sorin Cîmpeanu a spus că rata de promovare este de 73,3%, promoţie curentă şi promoţii anterioare.

„Este cel mai ridicat nivel de promovare, judecând după anii 2013, în ultimii 10 ani, înainte de contestaţii”, a spus Sorin Cîmpeanu.

Din pomoţia actuală, 78,3% a promovat şi 32,1% din promoţii anterioare. Cele mai ridicate rate de pomovare au fost înregistrate în Cluj (85,1%), Iaşi (81,7%), Galaţi (81,6%) şi Brăila (81,3%). Simultan, Bucureştiul a avut o rată de promovare de 77,4%.

Judeţele cu cea mai scăzută rată de promovare

Judeţele cu cea mai scăzută rată de promovare au fost Ilfov, cu 47%, în creştere cu 6% faţă de anul trecut, dar tot cea mai scăzută, Giurgiu, cu 55% şi Călăraşi cu 53%.

„Toate aceste trei judeţe au un număr mic de candidaţi la Bacalureat, circa 1.000 de candidaţi. Putem compara cu aproape 15.000 în Bucureşti, cu 5.000 în Iaşi şi Suceava, sau 4.000 în Cluj”, a completat ministrul.

Sorin Cîmpeanu a arătat că, dacă ne raportăm la rural-urban, în rural este o rată de promovare de 69,2%, iar în urban, de 82,7%, comparaţia fiind pentru promoţia curentă.

„Îi felicit şi pe cei 162 de candidaţi care au obţinut media 10. În top conduce Bucureştiul, cu 30 de note de 10, urmează Prahova, cu 15 note de 10, Galaţi şi Vâlcea auy cîte 9 note de 10, iar Cluj şi Iaşi au câte 8 note de zece”, a subliniat Cîmpeanu.

Judeţele unde nu s-au luat nicio medie de 10 au fost Alba, Braşov, Argeş, Timiş, Ilfov, Călăraşi, Giurgiu şi Tulcea. Mai mult, ministrul Educaţiei a afirmat că evaluarea digitală s-a desfăşurat foarte bine în judeţul Călăraşi, pentru proba de Bacalaureat.

„Subiectele au fost concepute foarte corect, fiind corelate cu competenţele corespondente. Nivelul de dificultate a fost conceput pentru note până în 5 şi 6, note de 7 şi 8 şi subiecte mai dificile pentru notele de peste 9.

Aceste rezultate pe care le apreciez ca find bune, sunt cele mai bune din ultimii 10 ani, se datorează şi simplificării materiei de examen, din care s-au aliminat acele conţinuturi care au fost predate pe parcursul perioadelor în care şcolile au fost închise.

Începând de anul viitor, o să avem o tranziţie către normalitate, sigur că programa va fi simplificată şi anul viitor, cu ce s-a predat în clasa a 10 -a şi eventual în clasa a 9 -a dar vom avea deja conţinuturi complete pentru clasa a 11 -a şi a 12- a”, a declarat Cîmpeanu.