Sorin Cîmpeanu anunță majorări salariale în educație. Despre ce creșteri este vorba

Sursă: Inquam Photos / Liviu Chirica

Sorin Cîmpeanu vine cu vești bune în domeniul educației. Ministrul anunță că noua lege a educației mai prevede, printre altele și o serie de majorări salariale destul de consistente. Despre ce sume este vorba?

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, anunță noile schimbări care vin odată cu noua lege a educației. Potrivit acestuia, printre ele se numără și majorările salariale.

Astfel, cheltuielile salariale brute ar urma să crească de la 6.500 de lei la 9.300 de lei, însă acest lucru ar putea intra în vigoare de abia din luna septembrie 2023.

„Salarizarea cel mai probabil va fi luată în calcul din septembrie 2023, este vorba de o creştere a costului standard, pentru cheltuielile salariale, care în momentul de faţă este 6.386 de lei per elev, la 9.000 de lei per elev. Este vorba de o creştere a salariului care în momentul de faţă în educaţie este de 6.500 de lei brut la 9.300 de lei brut”, a spus ministrul.

Ministrul a mai fost întrebat dacă premierul Nicolae Ciucă ar fi de acord cu astfel de majorări. În acest sens, Sorin Cîmpeanu susține că premierul țării susține educația, dar și performanța și echitatea în acest domeniu.

„Evident că un premier responsabil se uită la impactul financiar dar în momentul în care a înţeles importanţa acestor obiective şi a înţeles că nu este vorba de un impact de 36 de miliarde de lei care să intre în 2023, ci că va intra gradual în funcţiune până în 2027, a validat total inclusiv în şedinţa de Guvern, pentru că premierul a propus, într-o manieră foarte hotărâtă, adoptarea, într-o primă lectură, ce e drept, a acestor două proiecte de lege”, a mai declarat Sorin Cîmpeanu.

Sorin Cîmpeanu, despre prioritățile din Educație

Ministrul a mai explicat și impedimentele au întârziat practic lansarea noii legi a educației. El a adus în discuție criza sanitară declanșată de pandemia de coronavirus, războiul din Ucraina, dar și alți factori externi.

„Am înţeles că cele 43 de zile sunt în perioada de vară şi este foarte cald, am înţeles şi că până anul trecut, spre final, eram în criză sanitară şi nu puteam să vorbim de educaţie, am înţeles că apoi au venit şi sărbătorile şi nu era momentul bun pentru educaţie. Din păcate, s-a declanşat criza în Ucraina şi iar nu a fost timp pentru educaţie. Imediat după februarie, martie am intrat în sărbătorile pascale şi nu puteam să vorbim despre educaţie.

După aceea am intrat în examenele naţionale, Evaluare naţională şi Bacalaureat, iarăşi nu era un moment bun. Acum iarăşi nu este un moment bun pentru educaţie, acum iar nu este un moment în care să fie resurse financiare pentru educaţie. Nu mergem în această paradigmă”, a declarat ministrul Educaţiei.

Sorin Cîmpeanu consideră că educația stă la baza oricărui lucru, iar clasa politică trebuie să ia măsuri astfel încât să poată exista un suport financiar corespunzător.

Domeniul educației are nevoie de finanțare

El a mai subliniat faptul că este ”stupid” ca oamenii să se aștepte la rezultate mai bune, în condițiile în care unele lucruri au rămas aceleași de ani de zile.

„Ori înţelegem că educaţia stă la baza tuturor lucrurilor, noi, clasa politică, decidenţii, ori, dacă nu, vă dau şi o veste proastă, toate măsurile care sunt reformă adevărată în acest sistem, dacă nu beneficiază de un suport financiar corespunzător sunt degeaba.

Este stupid să ne aşteptăm să mergem cu aceiaşi profesori, cu aceeaşi finanţare, cu aceleaşi instituţii şi să avem rezultate diferite pentru copii”, a mai spus acesta.

În acest sens, ministrul susține că este nevoie de finanțare urgentă, iar impactul bugetar va fi unul treptat.

„Nu se poate lucrul acesta deci avem nevoie de finanţare. Din fericire, impactul bugetar va fi treptat. Spre exemplu, 24% este impactul salarizării, 25% este impactul diversificării curricum-ului, care începe în 2023, nu are impact până atunci, şi începe cu clasa a 9 a deci va fi un sfert din impact”, a explicat el.