Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu vine cu vești de ultimă oră. Acesta anunță o ordonanță de urgenţă prin care activităţile dezvoltate prin mijloace electronice, informatice şi de comunicaţii specifice să poată fi incluse în programele de studiu din România.

Precizările ministrului au fost făcute în condițiile în care acesta a fost întrebat ce mesaj are pentru studenți. Astfel, potrivit acestuia, Ministerul pe care îl conduce își dorește să susțină procesul de modernizare a învăţământului superior.

În acest sens, el a adăugat și că se va ocupa și de recunoașterea diplomelor româneşti şi de nevoia de elaborare a unor standarde de calitate, diferenţiat pe fiecare domeniu.

„Ca ministru al Educaţiei am datoria şi avem datoria să susţinem procesul de modernizare a învăţământului superior, beneficiind de avantajele pe care le-am obţinut în această perioadă de criză sanitară din perspectiva digitalizării. Ca ministru al Educaţiei am anunţat că vom iniţia o ordonanţă de urgenţă prin care activităţile dezvoltate prin mijloace electronice, informatice şi de comunicaţii specifice, să poată fi incluse în programele de studiu din România. Vom crea cadrul legal şi asta se va întâmpla foarte rapid.

Odată cadrul legal creat, este vorba de recunoaşterea diplomelor româneşti şi de nevoia de elaborare a unor standarde de calitate, diferenţiat pe fiecare domeniu, pentru că domeniul ştiinţe medicale diferă de domeniul ştiinţe inginereşti, de domeniul istorie şi diferă de domeniul arte. Deci, va trebui să avem un set de standarde elaborate de ARACIS pe fiecare domeniu. Acest lucru se va face şi va fi urmare a unei obligaţii legale promovate prin ordonanţă de urgenţă „, a declarat Sorin Cîmpeanu,într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

Cât va dura întreg procesul?

Pe de altă parte, ministrul a adăugat că este conștient de faptul că acest proces va dura o bună perioadă de timp, având în vedere că este vorba despre sute astfel de standarde.

Cîmpeanu s-a arătat însă optimist și s-a gândit la un termen de 90 de zile, precizând că indiferent de cât va dura, toate aceste lucruri se vor întâmpla și în România.

„Acest lucru necesită timp, pentru că este vorba de sute de astfel de standarde. Doar la nivel de master avem 78 de domenii. Pentru fiecare domeniu ARACIS, instituţia îndreptăţită să se pronunţe asupra calităţii va trebui să analizeze care este procentul activităţilor care vor fi derulate online. Acest lucru va trebui să fie realizat cu celeritate. Termenul la care ne gândim este de 90 de zile.

În acest fel, la începutul anului universitar 2022-2023 fiecare universitate va avea un set de standarde, pentru că avem datoria către studenţii români să nu aruncăm în aer un sistem de învăţământ superior şi să le oferim un proces didactic de calitate. Calitate se poate face doar prin intermediul standardelor de calitate, care sunt atributul ARACIS. Acest lucru se va întâmpla”, a precitat Sorin Cîmpeanu.