Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, afirmă că modificarea legislativă care elimină media din clasele V-VIII din calculul notei de admitere la liceu a fost primită cu satisfacţie, feedback-ul primit după schimbarea regulii pentru elevii care sunt acum în clasa a opta fiind unul „foarte bun”.
Feedback pozitiv privind aceste schimbări
„Feedback-ul este foarte bun pe acest subiect. Toată lumea ştie şi nimănui nu-i convine să intre în competiţie elevi cu aceeaşi notă, în spatele notei stând competenţe total diferite.
Nota 10 într-un colegiu care dă olimpici nu are în spate acelaşi nivel de pregătire, aceleaşi competenţe precum nota 10 dintr-o şcoală în care nimeni nu ia Evaluarea Naţională sau Bacalaureatul.
Sper că a înţeles acest lucru. Şi atunci creează o competiţie mai echitabilă”, a afirmat ministrul Sorin Cîmpeanu, miercuri seară, la TVR Info.
Începând din anul şcolar în curs, pentru elevii care termină clasa a opta nu se va mai lua în calcul, la admiterea la liceu, media obţinută în cei patru ani de gimnaziu.
Ministrul dă asigurări că nu vor fi probleme la iarnă
Pe de altă parte, în cursul zilei de luni, ministrul Educaţiei a venit cu câteva detalii legate de funcţionarea şcolilor în perioada sezonului rece.
Sorin Cîmpeanu afirmă că, având în vedere că Guvernul va plăti pentru diferenţele de preţ în cazul energiei, nu se justifică măsuri precum reducerea temperaturii în anumite şcoli sau revenirea la cursurile în format online.
„Vor fi asigurate condiții de funcționare a școlilor în perioada sezonului rece! (…) Guvernul asigură plata diferențelor de preț pentru orice eventuală fluctuație a costului la energie.
În aceste condiții nu se justifică sub nicio formă demersuri precum inițiativele izolate, la nivel local, care doresc să includă reducerea temperaturii în școli sau chiar trecerea în online a sistemului de învățământ”, a scris Sorin Cîmpeanu, luni dimineaţă, pe pagina sa de Facebook.
Funcționarea școlilor, prioritară pentru Guvern
Sorin Cîmpeanu a adăugat că funcţionarea şcolilor este o preocupare majoră a Executivului, pe lângă asigurarea transportului elevilor, sistemul de burse școlare și extinderea programului Masa Caldă.
„Toate inspectoratele școlare județene vor lua legătura cu autoritățile locale pentru a se asigura de respectarea dreptului la educație. Aceste demersuri vor fi realizate în coordonare cu prefecturile.
Proiectul Legii educaţiei “România Educată ” prevede creșterea de 4 ori a costului standard pentru cheltuielile materiale din care se acoperă cheltuielile cu energia!
Alături de asigurarea transportului elevilor, de sistemul de burse școlare și de extinderea programului Masa Caldă, asigurarea funcționării școlilor este o preocupare majoră a Guvernului României”, a mai afirmat ministrul Educaţiei.