Iulian Dumitrescu, înlocuit deja de PNL. Filiala Prahova va fi condusă de un alt nume controversat

PNL

SURSA FOTO: Inquam Photos, Alexandra Pandrea

Sorin Cîmpeanu, fostul ministru al Educației, va fi desemnat președinte interimar al organizației PNL Prahova, în urma demisiei lui Iulian Dumitrescu din toate funcțiile de conducere ale partidului, în contextul unei anchete desfășurate de DNA.

Sorin Cîmpeanu îi va lua locul lui Iulian Dumitrescu la conducerea PNL Prahova

Surse politice indică faptul că Sorin Cîmpeanu, fost ministru al Educației, care și-a prezentat demisia în contextul acuzațiilor de plagiat, va prelua conducerea organizației PNL Prahova începând din această săptămână, potrivit România TV. 

Sorin Cîmpeanu / SURSA FOTO: Inquam Photos, George Călin

Iulian Dumitrescu, fost lider al PNL Prahova, se confruntă cu acuzații de luare de mită și fals în declarații, conform anchetei efectuate de procurorii DNA. În urma acestor acuzații, i s-a interzis exercitarea funcției de președinte al Consiliului Județean Prahova timp de 60 de zile. Dumitrescu a depus contestație împotriva acestei măsuri de control judiciar.

În cursul anului 2022, jurnalista Emilia Șercan a făcut publică o anchetă în PressOne. Aici, ea dezvăluia că ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a comis un plagiat prin utilizarea într-un curs de specialitate a 13 capitole publicate anterior de alți doi profesori de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București (USAMV-B).

În patru ediții anterioare ale cursului, datate în anii 1987, 1990, 1993 și 2000, cei doi profesori au semnat cele 13 capitole pe care Cîmpeanu le-a plagiat. Cu toate acestea, plagiatul este doar unul dintre aspectele problematice descoperite în lucrarea științifică asociată fostul ministru Cîmpeanu.

Cîmpeanu a preluat ilegal și falsificat paternitatea creației capitolelor în cauză, pretinzându-se autor al acestor secțiuni.

În ediția din 2006, numele autorilor originali a fost substituit cu numele actualului ministru al Educației. Astfel, a fost descoperit plagiatul. Același lucru s-a întâmplat și într-o versiune ulterioară din 2009, care a fost publicată în mod similar.

Iulian Dumitrescu / SURSA FOTO: Facebook – Iulian Dumitrescu

Cîmpeanu s-a apărat susținând că se urmărește blocarea legilor educației

Cîmpeanu, chiar după demisia sa din funcția de ministru, s-a apărat afirmând că obiectivul acuzatorilor săi este blocarea legilor din domeniul educației. În ceea ce privește acuzațiile de plagiat, el a evitat să facă alte comentarii despre dezvăluirile referitoare l plagiatul său.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a răspuns cu încredere și dispreț întrebărilor legate de acuzațiile de plagiat, sugerând că cei care le aduc sunt incompetenți în domeniul educației.

El a afirmat că îndrumătorul de lucrări practice, care poartă semnătura sa, a fost elaborat cu profesionalism și respect pentru toate regulile, având în vedere interesul superior al studenților.

El continua să afirme că aceste acuzații sunt făcute de către cei care „își doresc cu orice preț să blocheze legile Educației”, pe care îi descria ca fiind „analfabeți puri”.

La trei zile de la eruptia scandalului de plagiat, în cursul căruia a adoptat replici ironice și provocatoare, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a făcut public pe contul său de Facebook o „mărturie”. Este vorba despre un document de laudă semnat de Ioan Pleșa. Acesta este unul dintre profesorii universitari al căror nume a fost implicat în presupusul plagiat.

„Foarte multă lume discută despre lucruri pe care nu le cunoaşte, se judecă şi se dau verdicte pe internet, pe Facebook.

În condiţiile în care există atât de multe consilii şi comisii de etică pe aproape toate palierele, dacă verdictele se dau pe Facebook de către necunoscători, eu nu pot să-i ajut decât explicându-le, încă o dată, ce înseamnă un îndrumător de lucrări practice”, a declara, la acel moment, Sorin Cîmpeanu, pentru TVR Info.