Sorin Cîmpeanu vine cu noi informații privind numirile de directori din școli. Ministrul Educației susține că legea educației permite delegări pe postul de director din unitățile de învățământ, iar inspectorii școlari județeni fac aceste delegări.
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu a vorbit, luni, despre numirile de directori din școli. Potrivit ministrului, Legea Educaţiei permite delegări pe postul de director de unitate de învăţământ până la data organizării concursului, dar nu mai târziu de începerea anului şcolar, iar aceste delegări sunt făcute de inspectorii şcolari din judeţe.
De asemenea, el a mai declarat că 5.000 de directori și directori adjuncți din întreaga țară au ajuns în funcții cu concurs și nu se încadrează în aceste numiri.
„Conform articolului 258, alineatul 7 din Legea Educaţiei (…), delegarea directorilor, delegarea competenţelor pentru conducerea instituţiilor unităţilor de învăţământ până la data organizării concursului, însă nu mai târziu de începerea anului şcolar, revine inspectorilor generali din fiecare judeţ, respectiv municipiul Bucureşti, cu avizul Consiliului de administraţie.
Aş vrea să vă spun că din cei aproape 10.000 de directori din România, directori şi directori adjuncţi, 5.000 sunt cu concurs, aceia nu fac obiectul acestor numiri”, a spus Cîmpeanu la TVR1 întrebat despre criticile care se aduc în privinţa recentelor schimbări de directori de şcoli.
S-au făcut mai multe delegări
În același timp, ministrul Educaţiei a mai adăugat că sunt câteva zeci de delegări făcute în fiecare judeţ, iar inspectorii generali şcolari vor raporta motivaţiile pentru care au fost făcute schimbări la conducerea unor şcoli.
„Cei mai mulţi au continuat. Au fost şi cazuri în care, pe baza unor motivaţii pe care inspectorii generali le vor raporta Ministerului Educaţiei în cursul zilei de mâine, au făcut acele schimbări. Sunt câteva zeci la nivelul fiecărui inspectorat”, a adăugat Sorin Cîmpeanu.
Ministrul a mai vorbit și despre redeschiderea școlilor. Potrivit acestuia, în următoarele săptămâni școala online va continua, urmând să se ia o decizie în următoarea perioadă. Campania de vaccinare este un factor decisiv, a spus ministrul.
„Este sigur că cele trei săptămâni din semestrul întâi vor fi online (…). Ministerul Educaţiei şi Guvernul României îşi doresc să înceapă şcoala pe 8 februarie, însă acest lucru se va face în funcţie de evoluţia ratei de infectare, după vacanţa de iarnă, care s-a încheiat ieri, 10 ianuarie. Ştim foarte bine că sunt necesare 14 zile, deci de aceea am spus că în a doua jumătate a lunii ianuarie, ultima decadă, mai exact, a lunii ianuarie, în funcţie de evoluţia ratei de infectare.
Evoluţia campaniei de vaccinare, ne dorim să fie cât mai mulţi profesori vaccinaţi. În funcţie de măsurile adoptate de alte state şi în funcţie de acţiunile remediale pe care trebuie să le facem şi care necesită prezenţa fizică în şcoală, vom lua decizia referitoare la modul în care va începe şcoala pe 8 februarie”, a spus ministrul Sorin Cîmpeanu.