Sorin Cîmpeanu este de părere că este momentul, „mai mult ca oricând”, să fie susţinute şi să se investească în educaţia şi cultura românească. Acest mesaj a fost transmis de ministru cu ocazia Zilei Culturii Naţionale.

„Am traversat cu toţii o perioadă critică pentru întreaga omenire. Ne-am susţinut reciproc, ne-am depăşit limitele, ne-am înarmat cu răbdare şi responsabilitate faţă de ceea ce înseamnă identitatea noastră naţională, culturală şi socială. Astăzi, mai mult ca oricând, suntem datori să susţinem şi să investim în educaţia şi în cultura românească”, a scris Cîmpeanu, vineri, pe Facebook.

El adaugă că mijlocul lunii ianuarie oferă prilejul reîntâlnirii cu Eminescu, „poetul nostru nepereche”.

Cîmpeanu: Eminescu a creat o punte între școală și biserică

„Astăzi se împlinesc 171 de ani de la naşterea poetului naţional, cel care a creat o punte între şcoală, biserică şi societate”, a spus Cîmpeanu. El a spus că există determinare  să facem ceea ce trebuie făcut. AScest lucru se va face cu aceeaşi exigenţă şi stăruinţă pentru calitatea educaţiei şi a administraţiei şcolare.  „Precum a procedat genialul nostru poet naţional”, afirmă ministrul.

Astăzi, 15 ianuarie 2021, se împlinesc 171 de ani de la nașterea celebrului poet român, Mihai Eminescu.
Mihai Eminescu a fost un poet, prozator și jurnalist român. Este considerat de cititorii români și de critica literară drept cea mai importantă voce poetică din literatura română. Din păcate, viața poetului a fost una scurtă. Acesta a murit când avea doar 39 de ani. În 1883, a debutat boala care avea să-i fie fatală, şase ani mai târziu.

Camera Deputaţilor a adoptat, la 16 noiembrie 2010, un proiect de lege prin care ziua de naştere a lui Mihai Eminescu a devenit Ziua Culturii Naţionale. Proiectul a fost iniţiat de 50 de deputaţi şi senatori PSD şi de liberalul Mircea Diaconu. El a semnat această iniţiativă. ”Ziua Culturii Naţionale va fi, în viziunea noastră, o zi în care nu numai celebrăm un mare creator, dar şi o zi de reflecţie asupra culturii române. În genere, şi a proiectelor culturale de interes naţional.”, au scris inițiatorii. Decretul pentru promulgarea Legii privind declararea zilei de 15 ianuarie ca fiind Ziua Culturii Naţionale a fost semnat la 6 decembrie 2010. Legea nr. 238 din 7 decembrie 2010 a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 831 din 13 decembrie 2010.