Sorin Cîmpeanu: Să eliminăm presiunea generată de goana după note

Sursa: Facebook

Ministrul Educației a lansat recent un mesaj special pentru elevi, cu ocazia începerii noului an școlar. Potrivit celor spuse de Sorin Cîmpeanu, trebuie eliminată „presiunea inutilă” generată de „goana după note”.

Sorin Cîmpeanu, mesaj pentru elevi în noul an școlar: Să eliminăm presiunea generată de goana după note

Ministrul Educației a susținut luni, 5 septembrie, o conferință de presă în prima zi din noul an școlar. În acest context, Sorin Cîmpeanu a subliniat că autoritățile își doresc „un învățământ centrat pe competențe, pe așteptările elevilor, pe ceea ce au nevoie pentru a se dezvolta armonios în societatea viitorului”.

„Ne dorim un învățământ centrat pe competențe, pe așteptările elevilor, pe ceea ce au nevoie pentru a se dezvolta armonios în societatea viitorului. Asta e important. (…) Fiecare profesor știe să-și evalueze cel mai bine elevul pe parcursul întregului an școlar, în așa fel încât să fie eliminată acea presiune a notei, fără să eliminăm media generală la finalul fiecărui an de studiu.

Să eliminăm acea presiune inutilă generată de goana după note a elevilor, goana după note, din păcate, a multor părinți, care nu înțeleg că școala nu se face pentru note”, a declarat Sorin Cîmpeanu într-o conferință de presă.

Sorin Cîmpeanu, despre noile legi ale educaţiei: Dacă nu creştem salariile profesorilor, toate schimbările sunt degeaba

Anterior, ministrul Educaţiei a vorbit despre noile legi ale educaţiei și despre impactul bugetar pe care îl vor avea acestea. Ministrul a dat asigurări că România va avea resurse financiare pentru legile educaţiei.

„Dacă nu vom înţelege că e nevoie de alocarea de resurse astfel încât să nu mai existe niciun cadru didactic în România care să aibă un salariu mai mic decât salariul mediu pe economie, aş vrea să vă spun că toate schimbările de proces, de arhitectură de sistem sunt degeaba.

Nu vom reuşi, profesorul va rămâne cel cu un rol determinant într-o şcoală în care învăţământul trebuie să fie centrat pe elevi. Profesori buni, fără motivaţie salarială, nu vom putea avea, o spun cât se poate de răspicat. Aceste legi sunt foarte bune, dar dacă nu vor avea resursele financiare necesare, vor sfârşi exact ca legea 1”, a spus ministrul Educaţiei.

Sorin Cîmpeanu a vorbit și despre impactul bugetar pe care îl vor avea legile educației.

„Impactul bugetar este eşalonat pe o perioadă de 4 ani, până în 2026. Conform proiectului de lege, va trebui să avem un buget cu 15% din bugetul general consolidat, echivalent, dacă vreţi, la momentul actual, cu 6% din PIB, în anul 2027”, a explicat Sorin Cîmpeanu.