Sorin Cîmpeanu, Ministrul Educației a relatat, conform unor statistici realizate de Ministerul Sănătății că ponderea copiilor internați din cauza îmbolnăvirii cu virsul SarsCov-2 este de 8,6% din numărul total de internări. Totodată, paturile din spitalele din țară pentru persoanele diagnosticate cu Covid variază între 4% în Mehedinți și 39% în județul Suceava, lucru care stă la baza hotărâriilor în ceea ce privește mersul la școală și varianta online. Totodată, conform datelor date de Ministrul Sorin Cîmpeanu, gradul de ocupare în Capitală este în continuare de 16%.
Acesta a mai declarat că: ”La nivelul zilei de ieri, 18 Ianuarie, conform informării oficiale furnizate de Ministerul Sănătăţii, erau spitalizaţi 337 copii din totalul de 3.896 persoane internate cu afecţiuni Covid, adică 8,6% din totalul pacienţilor Covid internaţi. Astăzi, 19 Ianuarie, ponderea copiilor internaţi cu afecţiuni Covid este practic aceeaşi – 8,6%”
Ministrul Educației a recunoscut că ”În concluzie, ponderea copiilor internaţi este mai puţin de jumătate în raport cu media naţională”. Decizia trecerii în mediul online se ia doar în momentul în care gradul total de ocupare ajunge la 75%. Potrivit aceleiași statistici, Bucureștiul se menține la 16% la gradul de ocupare a paturilor.
Frica de Covid se penalizează cu absență
Întrebat dacă copiii care stau acasă din cauza temerilor legate de infectare o să primească absențe, ministrul a răspuns că: ”Eu cred că da. Atâta timp cât şcoala se derulează cu prezenţă fizică, nu există o decizie oficială de suspendare a activităţii cu prezenţă fizică în acea clasă, li se trec absenţe.”
Acesta a mai specificat și faptul că cei care se ocupă cu anchetele epidemiologice, și anume DSP și că în cazul unei infectări ”Dacă respectă regulile şi poartă masca de protecţie, aşa cum trebuie să o poarte în clasă, nu sunt contacţi direcţi, conform metodologiei INSP.”
Totul constă în respectarea regurilor, spune Cîmpeanu, ”Doar DSP stabileşte contacţii direcţi. Nu este vreun alt organism abilitat să stabilească contacţii direcţi şi atunci încă de la primul caz se face ancheta epidemiologică. Cei care sunt stabiliţi contacţi direcţi, dacă există, intră şi ei în izolare, iar clasa merge mai departe.”
Întrebat despre situația testării din școli, Ministrul a mai adăugat că ”Am întrebat astăzi. Nu avem încă noutăţi cu privire la rezolvarea contestaţiei care a blocat achiziţia de teste, iar despre modul de administrare a testelor nu fac niciun fel de recomandări pentru că nu avem competenţe la Ministerul Educaţiei”