Sorin Cîmpeanu trimite controale în fiecare școală unde niciun elev nu a promovat Bacalaureatul
În acest context, Sorin Cîmpeanu a amintit și de măsura corectării informatizate la Bacalaureat, un proiect pilot care va începe de anul viitor, pentru a fi evitat „subiectivismul uman”.
„Statistic vorbind, este cea mai mare rată de promovare din ultimii zece ani, de la intrarea în vigoare a Legii 1, cu excepţia anului 2017. O singură excepţie”, a declarat ministrul Educației după ce rata de promovare la examenul de Bacalaureat din acest an a fost de 69,8%.
Judeţul cu cea mai mare rată de promovare
Amintim că au fost depuse aproximativ 56.000 de contestaţii, dintre care au fost modificate notele pentru circa 53.000 de lucrări iar peste două treimi au fost modificate în plus. Comparativ cu anul trecut, cifra este în scădere, când elevii au depus aproximativ 63.000 de contestaţii.
Judeţul cu cea mai mare rată de promovare este Cluj, 81%, iar cel cu cea mai slabă rată a rămas Ilfov, cu 41%. De asemenea, Cîmpeanu susţine că baremul a fost „foarte corect” iar subiectele au fost corect formulate. Potrivit acestuia, „singurul lucru care rămâne este subiectivismul uman (…) care poate fi eliminat printr-o procedură, aşa cum am propus, de corectare digitalizată a lucrărilor pentru examenele naţionale începând cu evaluare clasa a II-a, a IV-a, a VI-a şi a VIII-a de anul viitor şi începând cu o evaluare într-un proces pilot, pentru Bacalaureat, tot de anul viitor. Astfel se elimină subiectivismul uman şi putem avea rezultate mult mai concludente, nu doar la nivel de notă pe disciplină, ci pe fiecare subiect, în aşa fel încât putem pregăti introducerea unui Bacalaureat bazat pe evaluarea competenţelor şi nu a cunoştinţelor”.
Totodată, Sorin Cîmpeanu a explicat că vor fi verificate din nou situaţiile care „s-au abătut cel mai grav de la normalitate” şi rezultatele analizei vor fi comunicate.
„Aceste rezultatele au fost mai bune decât anul trecut. Până nu voi avea rezultate concrete nu voi spune alte lucruri decât subiectivism. (…) Prima măsură la care mă gândesc este ca acei profesori să nu mai poată evalua vreodată”, a completat Cîmpeanu.
„Avem 12 situaţii în care diferenţele sunt inadmisibil de mari între prima corectură şi a doua. Vom cere acest lucru şi pentru examenul de Bacalaureat. Dintre cele 52.874 de note schimbate, aproximativ 6.000 au diferenţe mai mari de 1 punct. La BAC avem situaţii şi cu peste 3 puncte diferenţă. Vom analiza situaţiile concrete şi vă vom aduce la cunoştinţă rezultatele şi măsurile pe care le-am luat”, a explicat ministrul.
Mai apoi, acesta a vorbit și despre instituţiile de învăţământ unde rata de promovare a fost inexistentă.
„Avem peste 40 de licee şi vom face o analiză pe fiecare liceu în parte, vom vedea care sunt măsurile care se impun. Cauzele cu siguranţă sunt extrem de grave atunci când rata de promovare este zero. Luăm în calcul cele mai eficiente măsuri, care vor fi corelate cu ceea ce prevede proiectul România Educată şi cu ce va prevedea o nouă Lege a educaţiei.
Promovare zero este un lucru cu totul şi cu totul deosebit. Cred că vom trimite Corpul de control al ministrului, dacă nu cumva va merge chiar un secretar de stat, în fiecare dintre şcolile unde rata de promovare a fost zero, pentru a identifica în profunzime şi corect cauzele care au condus la acest lucru”, a transmis Sorin Cîmpeanu.
Sursă foto: Facebook, Guvernul României