Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a transmis luni seară, la TVR, că sistemul de învățământ va primi un buget de 6% din PIB.

Mai mult, măsurile din legile educației care vor duce la creșterea cheltuielilor vor fi impuse treptat până în anul 2027. Totuși, acesta este convins că educația va primi bugetul promis.

Sorin Cîmpeanu, vești bune pentru profesori și elevi. Bugetul pentru Educație va ajunge la 6% din PIB

„Cu siguranță da (…) de la premisa asta am pornit construcția legilor”, a spus Cîmpeanu, la TVR Info, vorbind despre acordarea sistemului de educație a unui procent de 6% din PIB.

Totuși, acesta a recunoscut că acest procent din PIB  este destinat bugetului educației din anul 2027. Totuși, o creștere semnificativă a finanțării va fi chiar de anul viitor, din 2023.

„6% din PIB, în momentul, de față echivalează cu 15% din bugetul general consolidat al statului român, pe cheltuieli. Asta înseamnă că statul român va investi în educație un leu din șapte. Acest 15% va fi un buget necesar, gradual, în anul 2027”, a explicat Cîmpeanu.

Ministrul a mai dezvăluit că de la profesori, elevi, părinți și ONG a primit 10.431 de amendamente pentru proiectul Legilor Educației, iar acestea sunt acum analizate de o comisie din cadrul Ministerului Educației și eventual vor fi introduse în proiectul care va fi supus aprobării.

Criză de profesori în sistemul de învățământ

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a mai explicat că există o criză de profesori în sistemul de învăţământ, iar aproape jumătate dintre actualii dascăli se vor pensiona în următorii zece ani, relatează news.ro. Potrivit ministrului, în prezent sunt aproape 1.000 de cadre didactice care nu au nici măcar studii superioare.

Pentru încurajarea angajărilor din Educaţie, Cîmpeanu este de părere că este necesară o creştere a salariilor, precum şi alocarea a 6 la sută din PIB pentru acest domeniu. Sorin Cîmpeanu a precizat că schimbarea din sistemul de învăţământ nu se va putea face fără salarii atractive.

”Dacă nu vom înţelege să acordăm resurse în aşa fel încât să nu mai existe vreun  cadru didactic în România, care  să aibă un salariu sub salariul mediu pe economie, nu vom reuşi să facem schimbarea. profesorul are rolul determinant”, a declarat Sorin Cîmpeanu care a adăugat că nu sunt suficienţi profesori în prezent.

Întrebat care este strategia de a atrage noi profesori în sistem, Cîmpeanu a subliniat că fără salarii atractive, acest lucru nu va fi posibil. Ministrul Educaţiei a adăugat că peste 4.000 de profesori sunt necalificaţi.