Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, este vizat de o moțiunea simplă depusă recent de USR în Parlament. Decizia Opoziției vine după acuzațiile de plagiat aduse șefului de la Învățământ din ultima perioadă. Moţiunea poartă numele „România educată să fure. Sorin Cîmpeanu face școala de rușine”.
USR a depus miercuri, 28 septembrie, la Parlament o moțiune simplă împotriva ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu.
Decizia a venit în urma unei anchete jurnalistice care arată că acesta a plagiat un curs universitar și acum încearcă amnistierea plagiatelor prin propriul proiect de lege a educației, transmite Edupedu.ro.
Sorin Cîmpeanu, vizat de o moțiunea simplă. USR a depus la Parlament documentul împotriva ministrului Educației
Moțiunea simplă este intitulată „România educată să fure. Sorin Cîmpeanu face școala de rușine”.
În textul moțiunii se arată că „ministrul care trebuie să implementeze România Educată, proiectul de țară al președintelui Klaus Iohannis, este un plagiator. Un hoț. Un om care a furat idei. Ministrul Educației a plagiat, într-o lucrare de specialitate, 92 de pagini din munca a doi colegi profesori universitari. Nu are curajul să arate public lucrarea. Nu ne miră”.
Potrivit sursei citate, „într-o Românie Educată, ministrul și-ar fi prezentat imediat demisia. În România lui Klaus Iohannis, încă un ministru plagiator este ceva normal.”
„Proiectele de legi ale Educației scrise de Sorin Cîmpeanu înseamnă confiscarea definitivă a educației de către partidele politice, adică cei care au prosperat din plagiat în funcții bine remunerate, din controlul politic al directorilor, din transformarea multor universități în afaceri de familie. Astăzi, nu mai au nicio jenă. S-au format rețele de plagiatori și de susținători ai plagiatorilor care știu bine când să îi șantajeze”, se mai arată în documentul respectiv.
Sorin Cîmpeanu, acuzat de plagiat
Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu, presupusul promotor al „culturii integrității academice” promise prin proiectul prezidențial „România Educată”, și-a însușit în 2006, cu modificări neînsemnate, 92 pagini din munca a doi universitari alături de care a semnat în 2000 – ca al patrulea autor – nouă pagini dintr-un curs universitar.
În 2006, Cîmpeanu a reprodus în toate privințele, sub propria semnătură, 13 capitole semnate anterior de doi autori: ca structură, ca text, ca imagini, ca date prezentate în tabele; în privința titlurilor, contribuția din 2006 a autorului Sorin Cîmpeanu se reduce la eliminarea a cinci cuvinte din totalul de 117 incluse în titlurile capitolelor semnate, cu doar șase ani în urmă, de alți autori.
Dacă legea învățământului superior promovată de Sorin Cîmpeanu ar intra în vigoare, fapta sa de plagiat din 2006 ar fi prescrisă încă din 2009 – alături de toate faptele similare, comise până în 2019, de toți cei care și-au clădit carierele universitare prin fraudă academică.