Sorin Grindeanu dorește un candidat unic la alegerile prezidențiale

Întrebat dacă partidele care negociază formarea Guvernului vor merge cu un candidat comun la alegerile prezidențiale sau dacă fiecare formațiune va avea propriul candidat, Sorin Grindeanu a spus:

”Vă spun părerea mea personală şi această părere personală e dată de experienţa trăită în ultimele luni cu alegerile prezidenţiale. Eu cred următorul lucru: că în momentul în care se va constitui această coaliţie guvernamentală, această coaliţie trebuie să aibă un candidat unic. Dacă vrei să fii la guvernare, trebuie să ai un candidat unic. Dacă nu, înseamnă că nu vrei să fii la guvernare.

Am văzut ce înseamnă alegerile prezidenţiale trecute în care guvernul făcut dintr-o coaliţie din două partide a avut doi candidaţi şi nu a fost experienţa cea mai bună. De aceea, părerea mea este următoarea: în momentul când s-a constituit această coaliţie trebuie să aibă un candidat unic. Nu vrei să ai candidat unic? Atunci nu faci parte din coaliţie”.

Ministrul Transporturilor a declarat că niciunul dintre cei patru președinți ai partidelor ce vor forma viitoarea coaliție nu ar trebui să fie desemnat candidat unic la alegerile prezidențiale.

”Şi mai spun ceva, tot din perspectiva mea personală, că nici unul dintre cei patru preşedinţi de partid, eventuale partide din această coaliţie, nu trebuie să fie candidat unic. Nici Ciolacu, nici Bolojan, nici Lasconi, nici Hunor nu au de ce să fie candidaţi. E părerea mea personală”, a afirmat el.

Sorin Grindeanu a refuzat să dea nume de posibili candidați. Prim-vicepreședintele PSD este de părere că toate aceste aspecte ar trebui discutate împreună, având în vedere că este vorba despre candidatul la președinție, prim-ministru, președintele Camerei Deputaților și președintele Senatului. El a subliniat că aceste funcții vor fi discutate într-un context unitar, respectând ponderile stabilite, așa cum se face și în formarea guvernului.

”Nu. Eu cred că se vor face normal sondaje, se vor face tot felul de lucruri care să scoată în faţă un candidat care să strângă voturile din partea tuturor, majoritatea voturilor, că poate să ni se pară nouă, ca PSD-şti, că avem un candidat care se potriveşte pe profilul alegătorului, să zicem, social-democrat, dar dacă nu întruneşte şi mare parte din voturile liberale sau UDMR-iste şi aşa mai departe, nu rezolvăm mare lucru.

Deci în forma asta aş vedea eu desfăşurările politice ulterioare, dar vă rog să o luaţi ca şi părere personală. (…) Eu cred că toate lucrurile astea trebuie discutate la pachet că vorbim de candidat la preşedinte, că vorbim de prim-ministru preşedinte de Cameră, de preşedinte de Senat sunt funcţii care, cred eu, vor fi discutate la pachet  sigur respectând ponderile, aşa cum se respectă ponderea şi în formarea acestui guvern”.

Sorin Grindeanu
Sorin Grindeanu (SURSA FOTO: Facebook, Sorin Grindeanu)

Cu cât mai puțini candidați, cu atât mai bine

Recent, Ilie Bolojan, președintele interimar al PNL, a declarat că nu își dorește să candideze la alegerile prezidențiale. El consideră că ar fi mai eficient ca numărul candidaților din cadrul coaliției să fie cât mai redus, ideal unul sau doi. Totuși, el recunoaște că actuala coaliție de guvernare, formată din PSD, PNL, UDMR și USR, este extrem de diversă, ceea ce complică procesul de găsire a unui candidat care să poată mobiliza întregul electorat.

Candidatul ideal ar trebui să aibă capacitatea de a obține cel puțin 25-30% din voturi în primul tur. Dacă acest obiectiv nu este realizabil, există riscul de a repeta greșelile din trecut. Deși campania ar putea fi civilizată, el subliniază că atacurile politice sunt inevitabile și pot afecta guvernarea, generând conflicte interne în cadrul coaliției.

Din perspectiva sa, este esențial ca România să aibă un candidat care să asigure stabilitatea, predictibilitatea și încrederea în instituțiile statului. Instabilitatea și lipsa de predictibilitate politică ar putea duce la probleme semnificative pentru țară. Mai multe puteți citi aici.