Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat că spitalele CFR nu se vor desființa. Oficialul a adăugat că vor face lucrurile în așa fel încât actul medical să fie unul de calitate.
Spitalele CFR nu vor fi desființate
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat luni, pe data de 6 noiembrie, că spitalele CFR nu se vor desființa. Oficialul a adăugat că vor face lucrurile în așa fel încât actul medical să fie unul de calitate. Acesta a mai precizat că la Ministerul Transporturilor, este greu să te ocupi de spitale, iar cele 15 spitale au fost subfinanțate după Revoluție.
„Aşa cum ştiţi, în coordonarea Ministerului Transporturilor se află 15 spitale. Au rămas în coordonarea Ministerului Transporturilor dinainte de ’89. Eu sunt ministrul Transporturilor, nu sunt ministrul Sănătăţii, ministrul Sănătăţii e Rafila. N-a spus nimeni că desfiinţează spitale, aşa cum am văzut unele ştiri. Nimeni nu a spus acest lucru, ci că vor fi transferate, după caz, la autorităţi locale, că e vorba de o asociere între cele două, că e vorba de universităţi sau că e vorba, cum e la Bucureşti, de alt minister, Ministerul Apărării”, a declarat el, citat de news.ro.
„Nu desfiinţează nimeni nimic, e o abordare pe care aş vrea să o clarific”, a mai spus ministrul.
Grindeanu a precizat, de asemenea, că „în momentul când transferi, e cu preluare de atribuţii”.
„Cei care vor lua aceste spitale, şi să ştiţi că s-a făcut acest proces e foarte înaintat, vor prelua şi acele lucruri care ţin de specificul acelor spitale”, a afirmat acesta.
Cele 15 spitale au fost subfinanțate după Revoluție
Potrivit oficialului, decizia a fost luată pentru că, dincolo de faptul că trebuie o separare, în aceşti ani de după Revoluţie, cele 15 spitale au fost subfinanţate.
Sorin Grindeanu a mai subliniat că „e greu la Ministerul Transporturilor să te ocupi de spitale, trebuie sa te ocupi de altceva la Ministerul Transporturilor. Această subfinanţare până la urmă se vede în actul medical.”
„Cu tot respectul pentru medici, pentru personal, mă refer la dotări şi la toate lucrurile care ţin de de o bună finanţare. Atunci, eu cred că e o situaţie win-win în care, dacă se merge la autorităţile locale sau la universităţi de medicină, universităţi de profil şi se obţine o finanţare mult mai bună, lucrurile sunt cât se poate de în regulă. Asta este dorinţa noastră, nu se desfiinţează nimic, nu vor fi daţi oameni afară şi concediaţi. Vom face lucrurile astfel încât actul medical să fie unul mai de calitate”, a completat el.
Sindicaliștii protestează împotriva desființării rețelei de spitale CFR
Tot luni, vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Iulian Pope, a declarat că desființarea reţelei de spitale CFR ar fi un dezastru, iar pe acest subiect există o lipsă cruntă de dialog din partea ministrului Transporturilor.
„Ministerul Transporturilor a hotărât desfiinţarea reţelei CFR, aşa cum este cunoscută, cele 15 spitale din subordinea Ministerului Transporturilor. Spitale care asigură siguranţa circulaţiei în România şi vorbim de rutier, naval, CFR şi tot ce înseamnă transport în România. De ce suntem aici? Pentru că există o lipsă cruntă de dialog”, a spus acesta.
Potrivit lui Iulian Pope, „ministrul Grindeanu (ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu – n. r.) nu s-a întâlnit niciodată cu reprezentanţii colegilor noştri să ne spună în ce condiţii vor fi transferaţi către universităţi, către autorităţi locale.”
„Spitale MApN înţeleg că sunt interesate de aceste instituţii. Colegii mei care lucrează în aceste reţele spun că desfiinţarea acestor spitale ar fi un dezastru. Şi aşa România nu o duce foarte bine la asta. România are nişte angajamente europene, trebuie să facă nişte raportări în ceea ce înseamnă siguranţa transporturilor în România”, a continuat el.
Vicepreședintele Federației Sanitas a mai precizat că autorităţile competente nu au răspuns la solicitările protestatarilor cu privire la discutarea problemelor legate de spitalele CFR. Potrivit acestuia, „e de notoritate faptul că avem cele mai multe accidente pe şosele. Suntem primii. Ar fi foarte complicat.”
„Astăzi, noi, Federaţia Sanitas, suntem aici să susţinem protestul colegilor noştri din perspectiva lipsei dialogului social. Nu avem niciun semnal că s-ar întâlni cu cineva azi. Noi am făcut solicitări repetate către ministrul Transporturilor şi, din păcate, n-am primit niciun răspuns. Asta e realitatea dialogului social”, a afirmat Iulian Pope.
Luni, Uniunea Sindicatelor din Spitalele CFR, afiliată la Federaţia Sanitas, pichetează Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii (MTI). Protestatarii susțin că nu vor permite destructurarea reţelei de spitale CFR, care asigură îngrijire medicală performantă de aproximativ 150 de ani şi mai ales, nu va accepta pierderea niciunui loc de muncă din sistem.