Dialogul este absolut necesar în acest caz
Vicepremierul Sorin Grindeanu consideră că situaţia cerealelor din Ucraina este mai degrabă o problemă de comerţ şi nu una neapărat de agricultură, precizând că nu vede ca responsabilitatea să fie aruncată 100% în spatele ministrului Agriculturii deoarece acesta nu face comerţ.
„Am văzut că de dimineaţă au fost discuţii între ministrul Daea şi omologul ucrainean. Am citit că va exista şi o poziţie a Comisiei Europene în perioada următoare legată de acest subiect.
Cred că dialogul este absolut necesar şi salut faptul că ministrul Daea a avut această întâlnire, deşi vă spun sincer, poate că nu văd eu foarte bine această problemă, dar dacă tot vorbim de vânzare de cereale, asta este o problemă de comerţ, nu e problemă neapărat de agricultură.
Nu văd ca responsabilitatea să fie aruncată aşa 100% în spatele ministrului Agriculturii pentru că nu ministrul Agriculturii face comerţ. Sunt mai multe instituţii. Am văzut că a existat şi o declaraţie comună, sunt paşi înspre rezolvare”, a explicat Grindeanu într-o conferinţă de presă.
Fermierii români nu trebuie să aibă pierderi
El a afirmat că trebuie continuat ajutorul pentru Ucraina, dar în acelaşi timp fermierii români nu trebuie să aibă pierderi.
„Cred că trebuie să continuăm ajutorul pentru Ucraina şi asta nu trebuie pus sub semnul întrebării sub nicio formă. Pe de altă parte, fermierii români nu trebuie să fie păgubiţi, să aibă pierderi.
Rolul unui guvern este de a găsi modalităţile prin care să poată să acopere eventualele pierderi pe care fermierii le au, dar să continue sprijinul pe care îl acordă Ucrainei pentru că nu e o situaţie simplă şi e chiar dificilă situaţia prin care trece Ucraina, prin agresiunea pe care Rusia a făcut-o asupra sa”, a transmis Sorin Grindeanu.
Sorin Grindeanu, despre rotativa guvernamentală
Întrebat dacă există posibilitatea să îşi păstreze mandatul şi după rotativa guvernamentală, în condiţiile în care sunt multe voci din PSD care susţin acest lucru, ministrul Transporturilor a afirmat că nu este mai importantă o persoană, „oricât de vedetă” s-ar crede, comparativ cu stabilitatea unei alianţe şi a unei majorităţi.
„Nu doar PSD este parte a protocolului sau acestei alianţe de guvernare. Vorbim de o alianţă între PSD, PNL, UDMR şi minorităţi”, a afirmat ministrul Transporturilor.
„Orice aş spune acum că mi-aş dori să rămân aici şi să continuăm proiectele începute sau vreau să mă duc la Camera Deputaţilor, că este a treia funcţie în stat cea de preşedinte al Camerei Deputaţilor, e interpretabil. Aşa că vă răspund într-un singur mod.
Că te numeşti Sorin Grindeanu, Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă, Rareş Bogdan, Dan Motreanu şi cine mai vreţi dumneavoastră, nu e mai importantă persoana ta, oricât de vedetă te crezi, în comparaţie cu stabilitatea unei alianţe şi a unei majorităţi. Interesul personal transmis mai mult sau mai puţin vocal şi autopropunerile pe care poate să le facă unul sau altul denotă un anumit soi de neseriozitate.
Interesul major al acestei alianţe este de a se păstra stabilitatea, de a exista un act de guvernare coerent, de a exista această majoritate stabilă în Parlament şi de a guverna pentru români dincolo de interesele personale ale unuia sau altuia”, a adăugat Grindeanu.
În ceea ce privește importanța respectării protocolului sau a unei continuități, el a spus că „protocolul, în principiu, este în vigoare”.