Totodată, ministrul Transporturilor a explicat că la bordul navei ucrainene se află află doi români de la Asociaţia Fluvială a Dunării de Jos Galaţi.
Mai mult, se fac măsurători de aproximativ 3 km pe zi, iar procesul se desfăşoară mai greu din cauza necesităţii unor măsuri suplimentare de securitate și a faptului că este o singură navă.
Sorin Grindeanu a spus că măsurătorile au început pe un alt canal
„În acest moment, nu cred că au intrat pe Bâstroe, efectiv, ci pe Solomonov, un alt canal care este adiacent braţului Chilia şi care se află pe teritoriul Ucrainei. Sunt doi angajaţi români ai Asociaţiei Fluviale a Dunării de Jos Galaţi care împreună cu un reprezentat al statului ucrainean se află în acest moment acolo şi pe navă ucraineană desfăşoară aceste măsurători. Nu au fost primite date în acest moment.
Probabil că în momentul în care se termină aceste măsurători, primele pe Chilia, ele vor fi prelucrate, cum sunt prelucrate acum şi datele la noi. Necesită o săptămână această prelucrare a datelor, pentru că trebuie îndepărtate tot felul de cauze care nu ar duce la prezentarea unor date corecte. Asta mi-au spus colegii. Deci, după o săptămână se pot prezenta”, a declarat Sorin Grindeanu la Antena 3.
România așteaptă să primească date din partea Ucrainei
Potrivit informațiilor oferite de ministrul Transporturilor, România trimite date „colegilor din Ucraina” și așteaptă să primească înapoi același lucru.
„Aşteptăm ca acelaşi lucru să se trimită din partea Ucrainei către noi”, a completat Sorin Grindeanu.
Legat de rezultate din măsurătorile făcute pe braţul Chilia, ministrul a spus acestea sunt „pe final de prelucrare”.
„Sunt pe final de prelucrare aceste rezultate. Terminându-se aceste măsurători în urmă cu câteva zile, au avut nevoie de această săptămână. Probabil că în zilele următoare vom prezenta”, a explicat ministrul.
De asemenea, acesta a spus și că procesul de desfăşurare a măsurătorilor este destul de dificil, în contextul agresiunilor ruse.
„Noi am lucrat cu trei nave de măsurători pe Bâstroe. Pe fiecare nava a fost un reprezentant ucrainean. A mers mult mai repede având trei. Dacă ţin bine minte, reuşeam să măsurăm cam 15 km pe zi cu cele trei nave.
Pe partea aceasta a doua se reuşeşte în jur de undeva 3 km pe zi să se măsoare, având o singură navă. Sigur că sunt şi situaţii diferite. Ucraina în acest moment este supusă agresiunii Rusiei. E o chestiune de securitate. Aceste măsurători se fac pe teritoriul Ucrainei, nici măcar la graniţă şi atunci trebuie luate aceste măsuri de securitate”, a conchis Sorin Grindeanu.