Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, susţine că singurul lucru care stă în acest moment în picioare este protocolul semnat în noiembrie 2021, în ceea ce priveşte rotativa de la guvernare, planificată pentru luna mai.
Singurul lucru care stă în picioare este protocolul semnat în noiembrie 2021
Întrebat dacă Mihăiţă Ursu va veni pentru a treia oară la conducerea TAROM în cazul în care Lucian Bode va reveni la Ministerul Transporturilor, Grindeanu a răspuns: „Mă faceţi să fac speculaţii. Eu nu pot să decid în locul colegilor de la PNL cine o să vină la Transporturi din mai sau dacă din mai protocolul nu va fi îmbunătăţit şi nu va mai pleca la PNL acest minister. Nu am de unde să ştiu. Sunt scenarii pe care acum le-am specula”.
„V-am spus că în acest moment singurul lucru care stă în picioare este acel protocol semnat în noiembrie 2021. Că se va considera că poate fi îmbunătăţit, schimbat, de către toate părţile semnatare, acest lucru sunt convins că va fi transmis public”, a adăugat şeful de la Transporturi.
În luna mai, premierul Nicolae Ciucă ar trebui să schimbe locul din fruntea Guvernului cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, după ce îşi va da demisia, conform unui protocol încheiat între PSD şi PNL. Înţelegerea făcută de cele două partide la preluarea guvernării creează discuţii, pentru că presupune şi schimbarea miniştrilor PSD şi PNL. Astfel, s-a agreat iniţial ca Finanţele şi Transporturile să ajungă la liberali, iar Justiţia şi Ministerul Investiţilor şi Proiectelor Europene să fie la social-democraţi.
Înțelegerea privind rotativa se va respecta
De asemenea, vicepremierul Kelemen Hunor a declarat miercuri că înţelegerea în privinţa acestei rotative se va respecta. Liderul UDMR a precizat că există un acord de coaliţie, există o colaborare în coaliţie, există o înţelegere privind rotativa şi, dacă se respectă tot ce s-a pus pe hârtie în 2021, atunci se va întâmpla acest lucru.
„Restul sunt speculaţii. Nu s-a discutat altceva în coaliţie decât problemele societăţii româneşti. Şi ieri după-amiază am discutat în coaliţie multe lucruri importante, dar niciodată nu s-a discutat problema rotativei. Probleme economice, da, problemele PNRR-ului, PNI, fondurile de coeziune şi aşa mai departe, dar nicio vorbă despre dacă cineva renunţă sau nu renunţă la rotativă.
Această coaliţie, aşa cum este, coaliţie politică puternică, este sortită la colaborare. (…) Dacă cineva nu respectă acordul semnat, e altă discuţie. Eu nu neg că la un moment dat se poate rediscuta orice acord, dar cetăţeanul nu trebuie să simtă chestia asta. (…) Important este dacă respectăm ceea ce am promis sau nu”, a subliniat liderul UDMR.