Sorin Grindeanu, discuții cu transportatorii
În cursul zilei de joi, ministrul Transporturilor s-a întâlnit cu reprezentanții unor asociații ale transportatorilor. Sorin Grindeanu a precizat că discuțiile vor continua și miercurea viitoare.
Reprezentanții Ministerului Transporturilor au comunicat că Ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a avut o discuție în dimineața aceasta la sediul MTI cu reprezentanții Confederațiilor și Asociațiilor relevante de transportatori.
Astfel, împreună cu cei de la COTAR, Asociația Patronală a Transportatorilor Europa 2002- APTE 2002 și APULUM, s-a convenit să reia discuțiile în cursul săptămânii viitoare.
”Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a discutat, în această dimineaţă, la sediul MTI, cu reprezentanţii Confederaţiilor şi Asociaţiilor relevante de transportatori. Astfel, împreună cu cei de la COTAR, Asociaţia Patronală a Transportatorilor Europa 2002- APTE 2002 şi APULUM s-a stabilit reluarea discuţiilor pentru miercurea viitoare”, au transmis, joi, reprezentanţii Ministerului Transporturilor.
Conform informațiilor furnizate, discuțiile se vor concentra pe identificarea de soluții realiste și fezabile pentru a aborda provocările cu care se confruntă transportatorii.
Transportatori din toată țara s-au aflat la a doua zi de protest. Numeroase camioane s-au îndreptat către București pentru a-i susține pe angajații firmelor de transport care protestează pe centura Capitalei.
Transportatorii și fermierii au venit la București
Numeroși transportatori și fermieri furioși au venit la București. Aceștia sunt pregătiți să-ți strige nemulțumirile, dacă rezultatul negocierilor nu este pe placul lor.
Social-democrații spun că ceea ce se întâmplă este, de fapt, un miting politic.
Venirea transportatorilor și agricultorilor în Capitală a blocat mai multe drumuri.
Un șofer de camion care a venit de la Horezu la București spune că nu vor renunța până când RCA-ul nu scade. Acesta a acuzat că asigurarea auto RCA pentru un camion a ajuns la un preț mult prea ridicat.
„O să mergem în Piaţa Victoriei, până la urmă. Nu avem ce face. Noi nu renunţăm până nu scade RCA-ul. S-a făcut 180 de milioane (n.r. lei vechi) la un camion.
Nu se mai poate circula! Nu se mai poate! O să le tragem la gard şi asta este. A crescut iar acciza.
Până nu se vor rezolva problemele, nu plecăm! Nu o să renunţăm la nimic!”, a spus Doru, un şofer de camion care a venit din Horezu să protesteze în Bucureşti.
Revendicările protestatarilor
Protestatarii, atât cei din transport, cât și fermierii, au o listă cu revendicări. Așadar, ei cer:
- plafonarea prețurilor RCA
- evitarea unor duble taxări
- măsuri de fluidizare a traficului prin vămi
- acordarea alocației de cazare fără documente justificative și în mediul privat, așa cum se întâmplă în sectorul bugetar
- introducerea unei alocaţii de hrană neimpozabilă pentru lucrătorii detaşaţi, neimpozabilă
- reglementarea unei legi anti-dumping care să pedepsească prestarea unui serviciu la un tarif care nu acoperă costurile implicate
- posibilitatea recuperării unui procent din acciza la combustibil pentru firmele de transport
- controlul camioanelor ucrainene pe teritoriul României să se facă așa cum se face și în cazul celor românești
- ușurarea accesului camioanelor românești în Portul Constanţa, aglomerat de fluxul mare de camioane ucrainene