Extinderea parteneriatului dintre România şi Emiratele Arabe Unite
Joi, în Abu Dhabi, Ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a abordat subiectul extinderii colaborării dintre România și Emiratele Arabe Unite.
Sorin Grindeanu a explicat că propunerile au fost concentrate în special pe sectoarele aerian, rutier și feroviar.
S-a pus accent pe dorința României de a obține expertiză și finanțare pentru anumite proiecte de interes internațional.
De asemenea, ministrul a subliniat că oficialii români au transmis deja primele rezultate ale cooperării către reprezentanții emiratelor și companiilor din Emiratele Arabe Unite.
„Am discutat astăzi, la Abu Dhabi, despre extinderea parteneriatului dintre România şi Emiratele Arabe Unite. Propunerile noastre au vizat în special sectoarele aerian, rutier şi feroviar.
Mai exact, România îşi doreşte expertiză şi finanţare pentru o serie de proiecte de interes internaţional. Astfel, le-am transmis oficialilor emiratezi şi reprezentanţilor companiilor din EAU că avem deja primele rezultate ale cooperării dintre România şi Emiratele Arabe Unite”, a scris Sorin Grindeanu, joi pe Facebook.
Va fi inaugurat noul terminal RO-RO
Grindeanu a adăugat că la mijlocul lunii mai este planificată inaugurarea noului terminal RO-RO (roll-on/roll-off). Acesta este un rezultat al unui proiect colaborativ între compania portuară din Dubai (DP World) și Administrația Portului Constanța. Pentru acesta a fost semnat un memorandum între autoritățile române și cele emirateze.
Ministrul Transporturilor spune că intenționează să continue colaborarea cu Emiratele Arabe Unite și pe alte proiecte. El a menționat interesul pentru:
- dezvoltarea Molurilor III S și IV S din Portul Constanța
- digitalizarea portului
- modernizarea rețelei feroviare din cadrul acestuia
- crearea unor zone de conectivitate multi-modală pentru transportul de mărfuri (naval-feroviar)
„Avem în vedere continuarea acestei colaborări cu EAU şi pe alte proiecte. În acest sens, suntem interesaţi de dezvoltarea Molurilor III S şi IV S din Portul Constanţa, digitalizarea Portului, modernizarea reţelei feroviare din cadrul acestuia, dar şi realizarea unor zone de conectivitate multi-modală pentru transportul de mărfuri (naval-feroviar)”, a mai precizat ministrul Transporturilor.
România este interesată de atragerea finanțărilor pentru toate sectoarele de transport
Ministrul Transporturilor a menționat că s-au purtat discuții la Doha despre colaborarea dintre autoritățile române și cele din Qatar în domeniul infrastructurii mari de transport. El a adăugat că România este interesată de stabilirea unui parteneriat și atragerea finanțărilor pentru toate sectoarele de transport.
Sorin Grindeanu a menționat că există dorința de îmbunătățire a performanțelor manageriale și de control pentru Portul Constanța. De asemenea, în ceea ce privește domeniul aerian, au fost luate în considerare colaborări cu potențiali finanțatori, dat fiind că Uniunea Europeană nu mai alocă fonduri prin programele operaționale.
Ministrul Transporturilor a menționat că sectoarele feroviar și rutier au fost puncte de interes în cadrul discuțiilor, inclusiv în ceea ce privește conexiunile dintre Marea Baltică, Marea Neagră și Marea Mediterană. De asemenea, a indicat că partea qatareză a manifestat un interes pentru potențialul strategic al României și a decis să înființeze un comitet de lucru bilateral pentru analiza proiectelor și a oportunităților de investiții.