Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a anunțat, vineri, că România a început dragarea Dunării inclusiv pe sectorul bulgar, cu acceptul acestei ţări, pentru a nu mai exista blocaje. Vicepremierul a făcut aceste precizări în timpul unei vizite în Portul Constanţa.
„Sigur că am avut blocaje undeva în sudul ţării pe anumite tronsoane, pe şenalul navigabil gestionat de colegii din Bulgaria. Vă mai spun ceva: au fost de acord să facem noi dragarea, chiar dacă e treaba lor, şi o să o facem noi, nu e prima dată când România face dragarea pe sectorul bulgar, astfel încât totuşi acele blocaje care aţi văzut că se întâmplă în sudul ţării să nu mai existe, şi au început aceste lucrări”, a spus ministrul Transporturilor.
Grindeanu a declarat că pe zona navală cel mai important proiect pe care ţara noastră îl derulează cu fonduri europene este Fast Danube, proiect care trebuie făcut împreună cu Bulgaria şi trebuie depus în toamna acestui an.
Sorin Grindeanu explică importanța proiectului Fast Danube
Ministrul Transporturilor a explicat că acest proiect este important pentru că rezolvă navigabilitatea Dunării pe întreg parcursul anului pe o perioadă mult mai lungă.
„Noi am terminat studiul de fezabilitate, colegii de la sud de Dunăre, nu. Sper, şi am avut diverse şi nenumărate discuţii cu ministrul bulgar al Transporturilor, sper să termine studiul de fezabilitate astfel încât să putem să depunem acest proiect. De ce este cel mai important?
Pentru că dincolo de operaţiunile anuale de dragare a Dunării, care se întâmplă şi acum, (…) acest proiect Fast Danube rezolvă navigabilitatea Dunării pe întreg parcursul anului pe o perioadă mult mai lungă”, a mai evidenţiat ministrul Sorin Grindeanu.
Portul Constanța joacă un rol strategic
De altfel, ministrul Transporturilor a ținut să arate, într-un mesaj transmis pe pagina sa de Facebook, că investițiile vor continua în Portul Constanța.
„Am făcut investiții și vom continua să investim în Portul Constanța! Mesajul meu este unul clar pentru toți operatorii economici: statul român, prin companiile sale, va asigura cu prioritate fluxurile de mărfuri necesare susținerii economiei naționale!”, a spus Sorin Grindeanu.
El a ținut să sublinieze rolul strategic pe care îl joacă Portul atât în regiune, cât și pentru dezvoltarea României, menționând că va monitoriza atent situația acestuia și a firmelor care operează în zonă.
România a demonstrat că este solidară cu statele vecine, în acesta perioadă tensionată, în contextul războiului din Ucraina. Este indiscutabil rolul strategic pe care îl joacă Portul atât în regiune, cât și pentru dezvoltarea noastră! De aceea voi continua să monitorizez atent situația acestuia și a firmelor care operează în zonă”, a precizat ministrul Transporturilor.