Așadar, ministrul Transporturilor a subliniat că România nu este de acord „în acest moment” cu introducerea canalului Bîstroe în reţeaua transeuropeană de transport TEN-T.

„Sulina rămâne singurul canal navigabil pe Dunăre în reţeaua TEN-T, acea reţea europeană pe care o ştim cu toţii”, a declarat Sorin Grindeanu la Digi 24.

Sorin Grindeanu spune că România nu este de acord cu introducerea canalului Bîstroe în TEN-T

De asemenea, acest a fost întrebat dacă autoritățile de la Kiev au continuat operaţiunile de dragare pe canalul Bîstroe.

„Au făcut cerere, şi ne-au spus şi la Galaţi, şi lucrul ăsta este oficial, nu e nimic nou, că doresc să introducă şi Bîstroe în reţeaua TEN-T, şi partea aceea din Chilia, noi, în acest moment, nu suntem de acord şi nu vom fi de acord, am şi transmis”.

Am spus cât se poate de direct, am spus şi la conferinţa de presă de după, punctul nostru de vedere, Sulina rămâne singura cale navigabilă recunoscută prin tratatele internaţionale. Dar ce trebuie să facem – nu că să ne ţinem cocoşi, că rămânem cu Sulina şi asta este – să creştem capacitatea de transfer prin canal”, a conchis Sorin Grindeanu.

Ecosistemul Deltei Dunării nu a fost afectat, până acum

Amintim că ecosistemul Deltei Dunării nu ar fi fost afectat de lucrările făcute de Ucraina pe canalul Bîstroe, potrivit unor declarații făcute în trecut de Kelemen Hunor.

„În acest moment, dincolo de agresivitate şi această dorinţă de a asigura prin Bîstroe navigabilitatea pentru nave mari, nu suntem afectaţi. Dar asta nu înseamnă că trebuie să stăm şi să aşteptăm să se întâmple nu ştiu ce. Da, trebuie discuţie foarte tranşantă cu Ucraina.

România trebuie să ştie care sunt priorităţile şi noi avem multiple priorităţi în acest moment, inclusiv în zona Deltei Dunării. Am vorbit cu specialişti şi ei au zis că ceea ce au făcut ucrainenii pe Bîstroe nu a schimbat în niciun fel şi nici nu va schimba ecosistemul Deltei Dunării, mai ales că alimentarea deltei se face pe Sfântul Gheorghe şi dinspre Sulina, mai puţin dinspre Chilia şi pe braţul Chilia debitul nu s-a schimbat.

Au făcut măsurătorile în 14 locuri cei de la Ministerul Mediului, mai mult pe partea noastră şi, acolo unde au permis ucrainenii, şi pe partea ucraineană, şi nu s-a schimbat pe braţul Chilia nimic. Dar ceea ce nu este acceptabil, să nu existe din partea ucrainenilor o comunicare permanentă şi foarte clară”, a spus în trecut Kelemen Hunor.