Sorin Grindeanu, prim-vicepreședintele PSD, a reacționat joi, la Timișoara, referitor la controversa generată de discuțiile dintre Alfred Simonis și Marcel Ciolacu despre presupusele voturi social-democrate direcționate către liderul AUR, George Simion.

Grindeanu a calificat schimbul de replici drept „o glumă de prost gust” și a vorbit despre beneficiile apartenenței României la Uniunea Europeană și NATO, criticând, totodată, tendințele eurosceptice promovate de anumite grupuri politice.

Declarația lui Sorin Grindeanu: „O glumă de prost gust”

În cadrul unei conferințe de presă desfășurate la Timișoara, Sorin Grindeanu a fost întrebat despre posibilitatea direcționării voturilor PSD către candidatul AUR, George Simion.

Sorin Grindeanu
Sorin Grindeanu (SURSA FOTO: Facebook, Sorin Grindeanu)

În răspunsul său, acesta a respins orice speculație și a criticat schimbul de replici dintre Alfred Simonis și Marcel Ciolacu:

„Eu nu ştiu să se fi întâmplat, iar gluma pe care după aceea şi Freddy (Alfred Simonis – n.r.) şi Marcel (Marcel Ciolacu – n.r.) au explicat-o, vă spun că a fost de prost gust. A fost o glumă de prost gust, mie nu mi-a plăcut.

Dar pot să vă spun că eu cred că nu era niciun fel afectată această poziţie, şi dacă ar fi fost adevărat şi nu e,  nu cred că ar fi fost afectată această primă poziţie a lui Călin Georgescu în primul tur”, a spus Grindeanu.

Grindeanu a continuat, spunând că situația ipotetică la care s-a referit gluma nu ar fi avut un impact semnificativ asupra rezultatelor electorale, însă a subliniat că asemenea afirmații pot genera confuzii în rândul alegătorilor.

România, beneficiile apartenenței la UE și NATO

Prim-vicepreședintele PSD a reiterat importanța valorilor europene și atlantice, criticând discursurile eurosceptice promovate de anumite figuri publice.

„M-am uitat și la mitinguri în ultimele săptămâni. Am văzut daci liberi, tot felul de chestiuni. Fiecare e liber să creadă ce vrea. Important e ca ceea ce a însemnat şi înseamnă pentru majoritatea dintre noi valorile proeuropene şi proatlantice, să fie majoritate” a afirmat ministrul.

Acesta a oferit un exemplu concret pentru a sublinia avantajele apartenenței României la Uniunea Europeană:

„Noi de când am intrat în UE, apropo de domnii ăştia care ne spu cum ar trebui să ieşim, am contribuit cu vreo 30 şi ceva de miliarde la bugetul european, am primit înapoi cam 100, deci e o diferenţă de vreo 70 miliarde pe plus”

Exemplul Serbiei: „Ani pierduți în afara UE”

Pentru a evidenția ritmul de dezvoltare al României ca stat membru UE, Grindeanu a comparat situația țării noastre cu cea a Serbiei.

„Avem  un exemplu, noi, bănăţenii, foarte aproape de noi: Serbia. La începutul anilor 90 ne uitam la sârbi ca la Occident şi toţi am fost în Serbia şi ştim cum a fost. Acuma, ei nu sunt în UE şi se vede. Toţi aceşti ani au pierdut în ritmul de dezvoltare. În weekenduri, Timişoara e plină de autocare de sârbi, în parcare, cum eram noi în Serba în anii 90.

Explicaţia e simplă. În momentul în care eşti membru UE reduci într-un ritm mult mai rapid decalajele pe care le ai faţă de ţările dezvoltate din vest, decât dacă eşti în afară. Iar România reduc din aceste decalaje în aceşti 18 ani de când suntem mebri în UE, ăsta este rostul” a explicat liderul PSD.

Grindeanu a subliniat că apartenența la Uniunea Europeană contribuie semnificativ la reducerea decalajelor economice față de țările vestice, un proces care nu poate fi replicat de statele din afara blocului comunitar.

Critici la adresa euroscepticilor: „Filtrați informațiile înainte de vot”

Sorin Grindeanu a îndemnat cetățenii să analizeze cu atenție informațiile înainte de a lua o decizie electorală.

„Vin unii cu gărgăuni în cap şi ne spun «ce bine ar fi să ne mai uităm o dată spre Est.» S-a trăit 50 de ani în comunism. Am văzut unde am ajuns, mai ales noi, timişorenii care au ieşit primii să lupte împotriva acestui sistem. Şi acum ne întoarcem? Cred că trebuie să filtrăm informaţiile, înainte de a pune ştampila pe cineva ” a declarat acesta.

Grindeanu a făcut referire și la ascensiunea unor lideri politici, precum Călin Georgescu, pe care i-a catalogat drept apariții neașteptate:

„Iar acest domn a apărut din spuma mării, dintr-o dată (Călin Georgescu – n.r.). Nu vi se pare ciudat?”, a întrebat el.

Ciolacu și Simonis: „O glumă pe TikTok”

Controversa a fost generată de o postare pe TikTok, unde Alfred Simonis i-a spus lui Marcel Ciolacu că social-democrații ar fi votat pentru George Simion.

Marcel Ciolacu
SURSA FOTO: Inquam Photos, Octav Ganea

Ulterior, Marcel Ciolacu a încercat să clarifice situația:

„Cred că a fost o glumă. Pe TikTok îți permiți să faci glume,” a spus acesta, cerându-și scuze dacă afirmația a fost interpretată greșit.

Premierul a adăugat că, deși este o persoană publică, și el poate face glume ocazionale:

„Pe TikTok, îţi mai permiţi să faci şi glume. Sunt om, chiar dacă sunt persoană publică, mai putem face şi o glumă. Deci, a fost o glumă”.